logo

Proiectul de restructurare a CFM este practic neimplementat, deputat


https://www.ipn.md/ro/proiectul-de-restructurare-a-cfm-este-practic-neimplementat-deputat-7965_1079452.html

Proiectul Investițional „Restructurarea Căilor Ferate Moldovenești”, cu un buget total de 109 milioane de euro, finanțat de BERD și BEI, este practic neimplementat. O spune Igor Munteanu, președintele Comisiei de control al finanțelor publice, transmite IPN.

„Fiecare din cetățenii Republicii Moldova am început să plătim acești bani înapoi ca creditori, în timp ce Calea Ferată nu folosește ceea ce a adus prin investiții, locomotive, transformarea unor tronsoane de cale ferată. Practic noi cumpărăm un bun, după ce acest lucru nu ajută la eficientizarea muncii Căii Ferate a Moldovei. Acest lucru vorbește despre randamentul jos al investițiilor efectuate, despre faptul că nu există un plan de investiții care să corespundă funcției Consiliului de Administrației și haosului care există în această întreprindere”, a declarant Igor Munteanu într-un briefing de presă.

Adrian Onceanu, director general interimar al CFM, a declarant, în cadrul audierilor în Comisia de control al finanțelor publice, că cele 12 locomotive procurate în cadrul proiectului BERD-BEI și care au intrat în țară la 31 iulie sunt exploatate și aduc beneficii întreprinderii. O parte din ele au și trecut testarea tehnică. Acestea sunt folosite pentru tracțiunea mărfii. Onceanu spune că e imposibil de a face un calcul privind eficiența locomotivelor noi cumpărate. Cert e că au consum de motorină mai mic și o capacitate de tracțiune mai mare decât cele vechi. Cât privește partea de infrastructură a proiectului, Adrian Onceanu a menționat că, pe parcursul anului 2020 au fost trecute etapele de licitație și a fost identificată compania câștigătoare.

Potrivit unui raport al Curții de Conturi, în anii 2018 – 2019, Întreprinderea de Stat „Calea Ferată a Moldovei” a arătat abateri de la prevederile cadrului regulator din domeniu. Nerealizarea pe deplin a măsurilor de dare în locațiune a încăperilor neutilizate a generat dispute și creanțe compromise în valoare totală de 19 986,8 mii de lei, precum și a determinat nemajorarea veniturilor proprii pasibile de acumulat în sumă de cca 3 793,9 mii de lei. Iar nerespectarea reglementărilor privind organizarea și funcționarea întreprinderilor de stat și municipale s-a soldat cu comercializarea neconformă a cca 66,6 mii tone de active circulante sub formă de materiale feroase și administrarea neconformă a investițiilor financiare pe termen lung în părți neafiliate în valoare de 15 411,6 mii lei. Totodată, contrar cadrului normativ în vigoare, CFM nu a asigurat înregistrarea, integritatea și raportarea a cca 1134,88 ha de terenuri proprietate publică a statului, aflate în gestiunea sa.