Legea cu privire la Autoritatea Națională de Integritate și Legea privind declararea averii și a intereselor personale necesită a fi îmbunătățită pe partea ce ține de contestarea refuzului inițierii procedurii de control, fundamentarea economico-financiară și relațiile dintre conducerea ANI cu Consiliul de Integritate. Recomandări în acest sens au formulat participanții la dezbaterile publice organizate, joi, de Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului, transmite IPN.
Președinta Autorității Naționale de Integritate (ANI), Rodica Antoci, a precizat că scopul amendamentelor propuse constă în îmbunătățirea și eficientizarea controlului pe care-l efectuează inspectorul de integritate. Aspectul financiar va fi necesar de examinat. La fel, trebuie îmbunătățit și modul funcționare pe intern a aparatului ANI. La dispoziții finale și tranzitorii trebuie să se ia în considerare și modul de declarare a averilor și intereselor personale, astfel ca subiectul declarării să nu fie pus într-o situație incertă despre cum are loc procesul dat. De asemenea, Rodica Antoci spune că e nevoie ca și inspectorii de integritate să fie verificați în activitățile pe care le desfășoară.
Potrivit Marianei Kalughin, reprezentantă Transparency International Moldova, proiectul necesită îmbunătățiri esențiale, inclusiv tehnice. Totodată, consideră ea, este inconfortabil să participe la consultări între lecturi, deoarece pare a fi o pierdere de timp, creându-se impresia că oamenii au decis deja. În opinia sa, proiectul necesită o fundamentare economico-financiară, pentru că e vorba de dreptul oferit inspectorilor de integritate de a solicita expertize și evaluarea bunurilor, iar acest lucru este efectuat de către întreprinderile de evaluare în conformitate cu legea cu privire la evaluare, contra unui preț. Asta înseamnă că vor crește costurile controlului.
Alexei Paniș, judecător la Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, consideră că modificările propuse vor aduce inspectorului de integritate suficiente pârghii pentru realizarea sarcinilor puse pe seama autorității, însă atât legislația actuală, cât și modificările propuse nu reglementează posibilitatea contestării refuzului inițierii procedurii de control. Magistratul consideră că ar fi oportun să fie prevăzută expres posibilitatea persoanelor interesate de a contesta actele respective.
Centrul de Resurse Juridice din Moldova va prezenta o opinie scrisă pentru îmbunătățirea proiectului, a comunicat președintele acestuia, Vladislav Gribincea. Consiliul este organul suprem al ANI, care trebuie să coordoneze procesele în cadrul Autorității. Vladislav Gribincea a remarcat că mai multe chestiuni importante trebuie să revină în competența Consiliului, inclusiv aprobarea rapoartelor de activitate, a regulamentului intern de organizare, aprobarea organigramelor. De asemenea, potrivit lui Vladislav Gribincea, candidații la funcția de director al Consiliului, dar și inspector trebuie să depună declarațiile de avere la momentul participării la concurs, nu după.
Olesea Stamate, președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, a îndemnat participanții să trimită recomandările în scris.
Proiectul de modificare a Legii cu privire la ANI a fost votat de Parlament în prima lectură pe 13 august.