logo

Proiectul de modificare a Constituției a fost votat în prima lectură


https://www.ipn.md/ro/proiectul-de-modificare-a-constitutiei-a-fost-votat-in-7965_1084418.html

Proiectul de modificare a Constituției a fost votat în prima lectură. Inițiativa, susținută de 56 de deputați, prevede excluderea termenului inițial de 5 ani la numirea judecătorilor. Astfel, magistrații instanțelor judecătorești ar urma să fie numiți în funcție până la atingerea plafonului de vârstă, de către președintele țării, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii. Șeful statului poate respinge o singură dată candidatura propusă de către CSM. De asemenea, se propune ca judecătorii Curții Supreme de Justiție să fie numiți în funcție similar judecătorilor din curțile de apel și instanțele de fond. Adică, de către președintele țării, la propunerea CSM. Acum, judecătorii CSJ sunt numiți în funcție de Parlament, transmite IPN.

Ministrul justiției, Sergiu Litvinenco, a precizat că actualmente judecătorii sunt numiți inițial pentru o perioadă de 5 ani și, în cazul în care își desfășoară activitatea corect pe parcursul acestei perioade, ei sunt numiți până la atingerea plafonului de vârstă – 65 de ani. Excluderea acestui termen inițial a fost necesară în lumina potențialului efect al acestui termen asupra independenței și imparțialității sistemului judecătoresc, remarcat în special de către organizațiile internaționale, a declarat ministrul.

În ceea ce privește judecătorii de la Curtea Supremă de Justiție, Sergiu Litvinenco a spus că este necesară uniformizarea procedurilor de numire în toate instanțele judecătorești, indiferent de nivelul acestora. Ministrul justiției crede că acest lucru va reduce influența factorilor politici la procesul de numire a magistraților.

Totodată, prin proiect se exclude cerința deținerii vechimii în funcția de judecător de cel puțin 10 ani de către președintele, vicepreședinții și judecătorii CSJ și are drept scop obținerea calității de judecător la CSJ și a persoanelor cu o vechime în funcție alta decât cea de judecător, pentru excluderea corporativitații în cadrul CSJ. Proiectul vine cu o completare la reglementarea imunității funcționale a judecătorilor. Aceștia vor avea imunitate funcțională doar în condițiile legii.

De asemenea, documentul prevede completarea Constituției cu un articol nou care va reglementa expres faptul că Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independenței autorității judecătorești.

 

Proiectul mai prevede excluderea procurorului general și a ministrului justiției din componența CSM. Acesta va fi constituit din 12 membri: 6 membri din rândul judecătorilor și 6 – din rândul non-judecătorilor, aleși de către Parlament.

Potrivit lui Sergiu Litvinenco, proiectul a fost inițiat de Guvernul susținut de fracțiunea socialiștilor din legislatura precedentă, aducă – Guvernul Chicu. În opinia sa, este un proiect bun care fortifică independența sistemului judecătoresc, respectiv, a fost preluat de actualul Guvern.

Deputata PAS, Ana Racu este de părere că proiectul vine să consolideze independența sistemului judecătoresc prin scoaterea plafonului de 5 ani, recomandare care a venit din partea mai multor organizații internaționale, ONG-uri de profil, dar și din breasla judecătorească.

Deputatul Dan Perciun s-a interesat când vor intra în vigoare respectivele modificări ale Constituției și dacă ar fi cazul ca ele să intre în vigoare după procedura de verificare externă a procurorilor și judecătorilor. La care, ministrul Sergiu Litvinenco a precizat că, în conformitate cu dispozițiilor finale, proiectul urmează să intre în vigoare la șase luni după ce este votat în lectură finală.

Decizia asupra proiectului de lege constituțională dezbătut în primă lectură se adoptă de către Parlament sub formă de hotărâre, cu votul majorității deputaţilor prezenţi. În lectură finală, proiectul de lege constituţională se adoptă de către Parlament cu votul a două treimi din deputaţii aleşi.