logo

Proiectul de modificare a Codului Electoral, votat de Parlament în primă lectură


https://www.ipn.md/ro/proiectul-de-modificare-a-codului-electoral-votat-de-parlament-7965_1099869.html

Parlamentul a votat în primă lectură modificări la Codul Electoral care prevăd individualizarea interdicțiilor de a participa în alegeri în cazul membrilor partidelor declarate neconstituționale. În proiect sunt menționate câteva criterii pentru introducerea persoanelor în lista de interdicție de a candida, transmite IPN.

Președinta Comisiei parlamentare juridică, numiri și imunități, Olesea Stamate, a declarat în plen că acest proiect vine în executarea hotărârii de marți a Curții Constituționale și, respectiv, în implementarea recomandărilor prezentate în acea hotărâre.

„Sunt trei aspecte principial importante pe care acest proiect le abordează și care sunt dictate de hotărârea Curții Constituționale. Unul este să ofere o individualizare, astfel încât să nu fie aplicată o restricție colectivă, deci anumitor categorii de reprezentanți ai unui partid declarat neconstituțional. Al doilea aspect ține de posibilitatea de a contesta în instanță – acel remediu efectiv care este solicitat și de standardele Consiliului Europei. Și al treilea aspect ține de scurtarea perioadei de restricție, la fel, menționată în hotărârea Curții Constituționale. Deci limitarea restricției la o perioadă de 3 ani”, a precizat Olesea Stamate.

Astfel, nu vor putea candida în alegeri persoanele care la data pronunțării hotărârii Curții privind declararea neconstituționalității unui partid politic corespund cel puțin unui criteriu din cele stabilite. De exemplu, sunt bănuite, învinuite sau inculpate de săvârșirea unor infracțiuni care au fost menționate de către Curtea Constituțională ca argument în contextul declarării neconstituționalității partidului politic. La fel, este vorba despre persoanele care au fost excluse dintr-un scrutin electoral anterior ca urmare a încălcării principului finanțării transparente, iar acest fapt a fost reținut ca argument distinct la declararea neconstituționalității partidului.  Nu vor putea candida nici persoanele care sunt culpabile de comiterea unor fapte ce au dus la includerea acestor persoane în listele de sancțiuni internaționale ale unor organizații internaționale sau ale unor state.

Potrivit proiectului, Inspectoratul General al Poliției, Centrul Național Anticorupție, Serviciul de Informații și Securitate și Procuratura Generală vor prezenta în adresa Comisiei Electorale Centrale informația cu privire la persoanele ce cad sub incidența criteriilor stabilite în legislație. CEC la rândul său, în baza informațiilor prezentate, va întocmi lista persoanelor ce cad sub incidența acestei noi restricții și o vor comunica organelor electorale, care vor ține cont de aceasta în procesul aplicării restricției la înregistrarea concurenților electorali.

Legea de completare a Codului Electoral mai prevede și remediul judiciar efectiv – posibilitatea contestării la Curtea de Apel Chișinău a deciziilor administrative prin care se vor aplica restricțiile respective.

Restricția de a candida urmează să fie valabilă pentru o perioadă de 3 ani de la data pronunțării hotărârii Curții Constituționale privind declararea neconstituționalității unui partid politic.

Proiectul a fost aprobat în primă lectură cu 57 de voturi și urmează să fie votat și în lectură finală. Modificările legislative vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.