logo

Proiectul de limitare a imunităţii parlamentare nu a trecut


https://www.ipn.md/ro/proiectul-de-limitare-a-imunitatii-parlamentare-nu-a-trecut-7965_1013794.html

Proiectul de limitare a imunităţii parlamentare nu a adunat voturile necesare pentru a fi promovat. Pentru că presupunea modificarea Constituţiei, proiectul urma să adune cel puţin 67 de voturi, însă a fost susţinut doar de 55 de deputaţi, membri ai coaliţiei de guvernare. Parlamentarii din fracţiunea PCRM, deputaţii neafiliţi, dar şi democratul Dumitru Diacov, în total 35 la număr, au votat  „împotrivă”, transmite IPN.

Proiectul propunea ca urmărirea penală a deputaţilor să poată fi pornită fără acordul prealabil al Parlamentului. Dacă proiectul ar fi fost votat, arestarea, percheziţionarea şi trimiterea în judecată a deputaţilor ar fi fost posibilă fără încuviinţarea legislativului.

Unul din autorii proiectului, democratul Sergiu Sârbu, a spus că excluderea imunităţii ar fi sporit încredea populaţiei în deputaţi, or toţi trebuie să fie egali în faţa legii. Colegul său de fracţiune, Dumitru Diacov a spus însă că este o iniţiativă populistă. „Acest proiect trebuie să vină atunci când societatea va ajunge la un alt nivel”, a subliiat Dumitru Diacov.

Şi comunistul Eduard Muşuc a spus că proiectul are caracter populist, deoarece, în toţi aceşti ani, niciun demers al procurorului general de ridicare a imunităţii parlamentare nu a fost refuzat.

Liderul fracţiunii PLDM, Valeriu Streleţ, a subliniat că acest proiect este important pentru că au existat precedente când deputaţii au bruscat procurorii, au fost cazuri când deputaţii „acoperindu-se de paravanul imunităţii” au comis delicte.

Iniţiativa de limitare a imunităţii parlamentare este o recomandare a Uniunii Europene pentru creşterea transparenţei actului legislativ. În prezent imunitatea parlamentară poate fi ridicată la solicitarea Procuraturii Generale, cu votul majorităţii deputaţilor.