logo

Proiectul de lege privind reducerea utilizării pungilor de plastic trebuie revizuit, CAPC


https://www.ipn.md/ro/proiectul-de-lege-privind-reducerea-utilizarii-pungilor-de-plastic-trebuie-7967_1026678.html

Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii cu privire la comerţul interior şi a Codului contravenţional, ce prevede reducerea utilizării pungilor de plastic, trebuie revizuit înainte să fie adoptat de Parlament. Nota informativă a proiectului nu conţine o argumentare suficientă pentru promovarea acestei iniţiative legislative. De această părere sunt experţii Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC), care au efectuat expertiza coruptibilităţii a acestui proiect.

Autorul analizei, expertul asociat al CAPC, Radu Jigău, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă la IPN că autorii proiectului nu au prezentat o argumentare şi o sinteză bazată pe date statistice a problemei ecologice din Moldova. „Autorii se limitează doar la enunţuri declarative, descriere simplistă a situaţiei ecologice din Republica Moldova, în special, în ceea ce priveşte utilizarea pungilor de plastic”, a menţionat Radu Jigău.

Potrivit expertului, implementarea proiectului de lege presupune cheltuieli financiare, atât pentru agenţii economici, cât şi pentru consumatori. „În astfel de situaţie, considerăm că autorii urmau să facă o analiză economico-financiară a costurilor care urmează a fi suportate de agenţii economici, de stat şi consumatori”, a afirmat Radu Jigău. Expertul a menţionat că trebuia făcută şi o analiză a beneficiilor care ar fi obţinute ca urmare a implementării proiectului de lege.

În opinia sa, proiectul nu conţine actul de analiză a impactului de reglementare. „Această analiză era obligatorie de a fi făcută, în situaţia în care proiectul va avea un impact asupra activităţii întreprinzătorilor, precum şi asupra societăţii în general”, a declarat Radu Jigău. Potrivit lui, dacă legea va fi adoptată, agenţii economici vor trebui să înlocuiască pungile de plastic şi această chestiune rămâne pe seama lor pentru că autorii proiectului nu oferă nicio soluţie.

În opinia autorului analizei, nu a fost definită clar noţiunea pentru pungă de plastic de unică folosinţă. Potrivit lui Radu Jigău, în legislaţia comunitară există o diferenţă clară între tipurile de pungi. Astfel, autorii trebuiau să stipuleze care pungi anume vor fi interzise pe teritoriul Republicii Moldova.

Expertul a menţionat că modificările propuse la Codul contravenţional nu se încadrează în cerinţele unei sancţiuni clare şi previzibile, deoarece autorul stabileşte două modalităţi de sancţionare a persoanei juridice sub formă de amendă, dar criterii diferite de stabilire a acestora, fără a face o claritate a condiţiilor. „În acest caz cred că sunt încălcate principiile Codului contravenţional, care stabileşte că sancţiunea trebuie să fie clară şi previzibilă”, a afirmat Radu Jigău.

Preşedinta CAPC, Galina Bostan, a declarat că Republica Moldova se sufocă din cauza pungilor de plastic, dar această lege trebuie revizuită astfel încât să-şi atingă scopul.

Expertiza a fost realizată în cadrul proiectului „Expertiza coruptibilităţii actelor normative şi legislative”, susţinut financiar de MATRA Rule of Law and Good Gouvernance Programme from Kingdom of the Netherlands.