logo

Proiectul Codului Sănătăţii, consultat cu tinerii şi adolescenţii


https://www.ipn.md/ro/proiectul-codului-sanatatii-consultat-cu-tinerii-si-adolescentii-7967_1025880.html

Circa 60 de adolescenţi şi tineri din diferite raioane ale ţării au fost informaţi referitor la prevederile proiectului Codului Sănătăţii, care este expus spre consultări publice. În cadrul unui atelier organizat de către UNICEF Moldova, tinerii au avut posibilitatea să vină cu recomandări referitor la accesul la serviciile de sănătate prietenoase tinerilor. La eveniment au participat şi reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, Ministerului Educaţiei şi ai Parlamentului, transmite IPN.

Printre recomandările enunţate de tineri se numără accesul la educaţia sexual-reproductivă în şcoli şi accesul la serviciile de sănătate fără acordul părinţilor de la o vârstă mai fragedă. Tinerii consideră că medicii de familie trebuie să le transmită şi lor informaţiile despre sănătatea lor, nu doar părinţilor. De asemenea, adolescenţii îşi doresc să fie păstrată confidenţialitatea informaţiilor despre sănătatea lor. În opinia lor, în proiectul Codului Sănătăţii trebuie să fie stipulată organizarea mai multor campanii şi acţiuni de informare în masă privind sănătatea adolescenţilor şi tinerilor.

Reprezentanta UNICEF Moldova, Nune Mangasaryan, a menţionat că educaţia sexual-reproductivă este foarte importantă. Potrivit ei, tinerii de multe ori accesează informaţii la acest subiect din surse nesigure. De aceea, ar fi bine să fie incluse în curricula şcolară informaţiile verificate de autorităţile statului pentru ca adolescenţii să fie informaţi corect. „În multe ţări există această frică că dacă va fi inclusă sănătatea reproductivă şcoli pentru adolescenţi, aceasta va declanşa iniţierea vieţii sexuale mai devreme. Nu este adevărat. Din experienţa mai multor ţări, care au introdus aceste subiecte, s-a dovedit că situaţia este totalmente altfel. Tinerii, atunci când află mai multe despre consecinţele vieţii sexuale prea timpurii, atunci ei iau decizia să amâne acest moment”, a declarat Nune Mangasaryan.

Preşedintele Comisiei parlamentare pentru protecţie socială, sănătate şi familie, Oxana Domenti, a menţionat că pe lângă Comisie va fi creat un comitet consultativ din care vor face parte tineri şi adolescenţi. Membrii acestui comitet se vor întruni periodic pentru a discuta despre drepturile sociale şi de sănătate ale tinerilor „Aţi făcut nişte propuneri şi recomandări calitative, mă bucur că aţi avut drept susţinători cei mai buni experţi din Republica Moldova. De aceea, toate ideile voastre au fost aranjate într-un mod foarte corect şi accesibil politicului”, a menţionat Oxana Domenti.

Potrivit Oxanei Domenti, proiectul Codului Sănătăţii ar putea fi adoptat în Parlament în decurs de un an şi jumătate. Actualmente, el se află în proces de consultări şi definitivări.