logo

Proiectele ce vizează Găgăuzia vor fi avizate de Comitetul Executiv sau Adunarea Populară


https://www.ipn.md/ro/proiectele-ce-vizeaza-gagauzia-vor-fi-avizate-de-comitetul-7965_1094044.html

Proiectele actelor normative, care vizează statutul sau atribuțiile ce se referă la UTA Găgăuzia, urmează să fie supuse avizării de către Comitetul Executiv sau Adunarea Populară de la Comrat. Un proiect de lege în acest sens a fost discutat în Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități, transmite IPN.

Proiectul a fost înaintat de către Adunarea Populară din UTA Găgăuzia. Autorii precizează că, în prezent, UTA Găgăuzia nu este pe deplin implicată în procesul de elaborare și examinare în Parlament a proiectelor de legi, care se referă sau au tangență cu Găgăuzia. Deși legislația actuală conține anumite cerințe generale pentru procesul de consultare, acestea nu sunt suficient de eficiente și nu au impulsionat procesul de consultare dintre Parlament și Adunarea Populară.

De asemenea, în proiectul de lege este stipulată expres atribuția autorităților UTA Găgăuzia de a transmite proiectele legilor locale elaborate spre avizare ministerelor și altor autorități administrative centrale de resort, responsabile de domeniul la care se referă proiectul de lege.

Tot în cadrul ședinței de astăzi, membrii Comisiei juridice, numiri și imunități, au aprobat raportul pentru un alt proiect de lege, prin care se propune modificarea Regulamentului Parlamentului. Astfel, comisiile parlamentare permanente vor fi responsabile să îi invite la discuții pe reprezentanții Adunării Populare, în cazul în care vor fi supuse audierilor publice proiecte de legi care se referă la UTA Găgăuzia.

Ambele proiecte de legi vor fi propuse spre examinare în plenul Parlamentului.