Proiectele bugetului și politicii bugetar-fiscale pentru anul 2021 au fost votate în lectura a doua, în cadrul ședinței plenare a Parlamentului, cu 56 de voturi, aseară târziu. Tot în a doua lectură au fost votate și proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat și proiectul Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală. Documentele au fost votate fără dezbateri de către deputații Fracțiunii PSRM și ai platformei „Pentru Moldova”. Mai mulți deputați din fracțiunile de opoziție s-au arătat indignați de faptul că nu au fost invitați la ședința care a început după ora 22:00, în timp ce proiectele de lege votate urmau să fie discutate în ședința de astăzi, 17 decembrie. Reprezentații Fracțiunii PSRM au declarat că s-a procedat în acest fel pentru a evita discuțiile interminabile pe marginea unor legi importante, transmite IPN.
Deputații au aprobat veniturile bugetului de stat la nivelul de 41,415 miliarde de lei, în creștere cu 4,2 miliarde lei (11,3%) față de bugetul de stat aprobat pentru anul 2020. Majorarea veniturilor se datorează sporirii încasărilor din impozite și taxe și intrărilor de granturi.
Cheltuielile bugetului de stat reprezintă, conform proiectului, 55,399 miliarde de lei, înregistrând o creștere cu 2,2 miliarde de lei (4,1%) față de bugetul de stat aprobat în 2020. Cheltuielile bugetului de stat sunt determinate de obiectivele Politicii bugetare pe termen mediu.
Soldul (deficitul) bugetar se estimează la 13,984 miliarde de lei. Sursele de finanțare a deficitului vor constitui atât cele interne (procurarea cotei părți în capitalul social, mijloace din vânzarea proprietății publice de stat și a activelor băncilor aflate în procedură de lichidare, emisiuni și răscumpărarea valorilor mobiliare de stat, etc.), cât și surse externe.
Proiectul de Lege pentru modificarea unor acte normative (Politica bugetar-fiscală pentru anul 2021) conține modificări a 43 de legi, având ca obiectiv ajustarea legislației bugetar-fiscale și vamale la evoluția proceselor economice și sociale ca urmare a situației epidemiologice existente la nivel național și internațional și în vederea consolidării capacităților instituțiilor statului la colectarea veniturilor bugetare și eficientizării administrării fiscale și vamale precum și susținerii mediului de afaceri în scopul dezvoltării economice sustenabile a țării.
Proiectul prevede un ansamblu de măsuri și instrumente elaborate și promovate în vederea acumulării resurselor financiare la bugetul public național care sunt indispensabile pentru satisfacerea necesităților publice, precum și constituie un instrument cu ajutorul căreia statul intervine în orientarea proceselor economice.
Deputatul Platformei DA, Alexandr Slusari, care a ajuns în sala de ședințe, a declarat că deputații din PSRM și Platforma „Pentru Moldova” ar avea interese obscure și din acest motiv vor să voteze în grabă principalele legi privind bugetele și politicile bugetar-fiscale. „Trei grupări criminale fac aceste ședințe la miez de noapte. Se votează cele mai importante legi privind politica bugetar-fiscală. Asistăm la ceva nemaipomenit, care nu a fost nici pe timpul lui Plahotniuc. Ce drept aveți să faceți ceea ce faceți acum? Să votați la ora 23:00? Sunt câteva sute de amendamente, trebuie discutate. Ce se întâmplă? Acest Parlament trebuie dizolvat cât mai repede”, a spus deputatul.
„Odată și odată totul are un sfârșit, așa cum a avut și Partidul Democrat care de aceea a și pierdut puterea. Astfel de momente o să aveți și voi și o să regretați că nu ați fost mai transparenți, mai deschiși, să discutați inclusiv cu opoziția parlamentară. Este rușinos ceea ce se întâmplă astăzi”, s-a adresat deputaților din PSRM și Platforma „Pentru Moldova” liderul grupului parlamentar Andrian Candu
Deputatul PAS Radu Marian a menționat că, în cadrul ședinței Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, care a avut loc deja noaptea, amendamentele propuse la Proiectele bugetului și politicii bugetar-fiscale pentru anul 2021 au fost examinate în fugă, cu încălcarea Regulamentului care prevede efectuarea înregistrărilor audio și video. „Totul s-a întâmplat foarte rapid, fără ca nimeni să înregistreze. Banii s-au împărțit pe criterii motive pur politice. În seara asta țara se vinde pe bucăți”, a spus deputatul PAS.
Vicepreședintele Parlamentului, deputatul PSRM Vlad Batrîncea, a afirmat că ședința a fost organizată în acest mod pentru a evita prelungirea „ping-pong-ului politic”, care a avut loc în ședința de zi a Legislativului, pe marginea unor documente importante de care nu se poate lipsi țara.
Președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi a anunțat încheierea sesiunii ordinare, anunțând că în câteva zile va fi convocată o ședință extraordinară la care urmează să fie pusă în discuție moțiunea de cenzură împotriva Guvernului, depusă de 34 de deputați din opoziție.