Proiecte realizabile şi minciuni electorale în programele candidaţilor la funcţia de primar
https://www.ipn.md/ro/proiecte-realizabile-si-minciuni-electorale-in-programele-candidatilor-la-functi-7965_990839.html
[Analiză Info-Prim Neo din ciclul „Societatea civilă cu ochii pe programele electorale ale candidaţilor la primăria capitalei”]
Programele electorale ale candidaţilor la funcţia de primar de Chişinău, Igor Dodon şi Dorin Chirtoacă, conţin multe acţiuni care necesită resurse financiare considerabile şi din acest punct de vedere este greu de estimat probabilitatea realizării lor.
Viziunile candidatului PL, Dorin Chirtoacă, au fost expuse pe şase domenii. Acestea conţin acţiuni pentru implementarea cărora sunt necesare cheltuieli financiare. Ultima acţiune menţionată prevede continuarea proiectului de reabilitare a transportului public din Chişinău, adică înnoirea completă a parcului de troleibuze şi autobuze, însă nu s-a propus nici o idee pentru soluţionarea problemei microbuzelor. Microbuzele sunt o problemă foarte mare pentru Chişinău: ele aglomerează traficul rutier, iar prin staţionările neregulamentare, prin maniera în care conduc, pun în pericol securitatea cetăţenilor. Cred că ar trebui să rămână microbuze pe traseu doar acolo unde nu există troleibuze sau autobuze.
Ceea ce am găsit interesant în programul lui Dorin Chirtoacă este un punct care se referă la aprobarea cererilor pentru procurarea a 10 mii de apartamente în cadrul programului Prima Casă. Aprobarea este un act de voinţă, iar de la aprobare până la procurare este o cale lungă. Dorin Chirtoacă mai promite locuri de muncă mai bine plătite. Deşi este o acţiune în interesul societăţii, în program nu a fost arătat nici un indicator care ar permite să verificăm ulterior, dacă această promisiune electorală a fost respectată.
Programul candidatului PL conţine şi angajamentul de asigurare a securităţii cetăţenilor la un nivel mai înalt. Este o acţiune bună, dar necesită cheltuieli financiare. Candidatul PCRM, Igor Dodon, are un întreg domeniu rezervat acestei acţiuni. Ceea ce am mai văzut în programul lui Dorin Chirtoacă este un punct care se referă la reconstrucţia pieţei centrale. Aceste discuţii s-au purtat şi anterior, iar acum subiectul a fost preluat ca o promisiune electorală.
Ceea ce nu am găsit în programul lui Dorin Chirtoacă, şi ar fi fost bine să fie inclus sunt soluţii pentru îmbunătăţirea managementului în cadrul Primăriei, astfel încât să existe un control riguros al executării documentelor. Actualmente Curtea de Apel Chişinău este invadată de dosare în contencios administrativ care privesc acţiunile sau inacţiunile Primăriei, ceea ce înseamnă că există probleme la nivel de management. Soluţionarea acestei probleme legate de management nu ar avea nevoie de resurse financiare şi această problemă a fost sesizată în programul electoral al lui Igor Dodon, fiind un avantaj pentru candidatul PCRM.
Candidatul PCRM are, în general, propuneri bune în programul său electorale, dar multe din ele deja au fost implementate. Igor Dodon propune ca grădiniţele să fie asigurate cu apă. Or, din câte ştiu, grădiniţele sunt asigurate cu apă. Dodon mai propune o evaluare seismică a oraşului Chişinău, care, la fel, a fost realizată. Apreciez intenţia lui Igor Dodon de a extinde zonele de acces la internet în municipiu şi această promisiune este realizabilă. La fel ca şi Dorin Chirtoacă, Igor Dodon a propus curăţarea râului Bâc şi amenajarea terenurilor de joacă pentru copii. Ceea ce surprinde în programul lui Igor Dodon este propunerea de a susţine generaţia tânără a Chişinăului, deşi anume PL s-a considerat mereu un partid pro tineri. M-a bucurat o promisiune electorală a lui Igor Dodon şi anume: prevenirea şi combaterea corupţiei în instituţiile de învăţământ.
Eu cred doar în acele propuneri sau promisiuni electorale care sunt realizabile, dar să nu uităm că în campania electorală politicienii mint cel mai mult.
[Galina Bostan, directorul Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţie, pentru Info-Prim Neo]