logo

Proiect UE de asistență twinning pentru consolidarea sectorului financiar


https://www.ipn.md/ro/proiect-ue-de-asistenta-twinning-pentru-consolidarea-sectorului-financiar-7967_1087220.html

Uniunea Europeană lansează un proiect major de twinning pentru consolidarea supravegherii, guvernanței corporative și gestionării riscurilor în sectorul financiar al Republicii Moldova. În cadrul acestui proiect, de doi ani, Banca Națională a Moldovei și Comisia Națională a Pieței Financiare vor beneficia de asistența unor instituții partenere din UE, reunite într-un consorțiu. Acest proiect va ajuta BNM și CNPF să își dezvolte în continuare capacitățile, urmând cele mai bune practici din UE pentru a asigura un nivel înalt de stabilitate a sectorului financiar în beneficiul cetățenilor și al întreprinderilor, transmite IPN.

În cadrul evenimentului de lansare, guvernatorul BNM, Octavian Armașu, a declarat că instituțiile partenere din UE, reunite într-un consorțiu, sunt Banca Națională a României, lider de proiect, Banca Centrală a Regatului Țărilor de Jos și Banca Centrală a Lituaniei, în colaborare cu Autoritatea de Supraveghere Financiară din România și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor din România.

„Actualul proiect twinning este expresia angajamentului puternic al BNM și CNPF de a continua dezvoltarea sectorului financiar din Moldova, conform standardelor internaționale și celor ale Uniunii Europene. Precum și de a continua punerea efectivă în aplicare a Acordului de Asociere. De data aceasta, asistența twinning nu se va limita doar la sectorul bancar, dar va include și alte domenii cheie cum ar fi – stabilitatea financiară, politicile macro-prudențiale, serviciile de plată și infrastructura pieței financiare. În același timp, o parte din asistența proiectului va fi oferită pentru a consolida capacitățile în domeniul asigurărilor și a organizațiilor de creditare nebancară, prin alinierea cadrului normativ național la cel aplicabil în UE”, a notat Octavian Armașu.

Prezent la eveniment, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a menționat că acest proiect este unul extrem de important datorită faptului că BNM și CNPF vor beneficia de expertiză și susținerea a trei bănci centrale din UE. Astfel, expertiza Lituaniei, a Olandei și a României vor fi conjugate pentru a ajuta Republica Moldova să avanseze în sectorul financiar. Or, acesta, în ultimul deceniu a trecut prin niște cataclisme care a afectat nu doar sistemul în sine, ci și mediul de afaceri, cetățenii, precum și credibilitatea țării. În opinia sa, acest lucru a fost posibil din cauza fragilității instituțiilor care trebuiau să gestioneze situația din sistemul financiar. Din aceste considerente, acest proiect, de rând cu altele are o importanță considerabilă.

Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Janis Mazeiks, a declarat că UE a fost dintotdeauna un promotor al reformelor și susține businessul și cetățenii Republicii Moldova prin intermediul diferitor proiecte. Cât despre sectorul financiar, acesta și economia, acestea au afectate foarte mult de către frauda bancară din 2014, provocată de cadrul legal ineficient, interese obscure. „Republica Moldova a reforma sectorul său bancar, îmbunătățind stabilitatea și transparența acestuia. Acest fapt înseamnă mai multe investiții în sectorul bancar. UE a susținut Banca Națională a Moldovei pentru a crea un sistem bancar alineat standardelor Basel III și pentru a fortifica independența acestuia. Acest proiect de twinning este încă un exemplu pentru a susține sectorul financiar, ca acesta să ofere beneficii tuturor cetățenilor acestei țări”, a notat oficialul.

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României, a spus că proiectul de twinning lansat astăzi are o sferă largă de cuprindere – nu doar pentru sectorul bancar, ci și pentru întreaga piață financiară. Astfel, vizează beneficii, atât pentru BNM, cât și pentru CNPF, prin consolidarea capacităților instituționale și guvernanței, precum și prin dezvoltarea cadrului de reglementare, de supraveghere și a cadrului operațional pentru funcționare pozitivă. Potrivit lui, BNR a acumulat în timp, după 1990, cu sprijinul partenerilor săi din UE, o solidă experiență și expertiză. Iar, este rândul și datoria BNR, în calitate de partener senior să transmită experiența Republicii Moldova.

Durata proiectului este de doi ani. Activitățile cuprind mai multe componente în sfera macrostabilității financiare, a supravegherii prudențiale a sectorului financiar nebancar, a cadrului intern de reglementare a supravegherii și a cadrului de reglementare privind infrastructura de plăți și funcționalitatea acesteia la standarde europene.