Proiect PL-PDM de cooperare între Guvern şi Parlament pe dimensiunea de integrare europeană
https://www.ipn.md/ro/proiect-pl-pdm-de-cooperare-intre-guvern-si-parlament-pe-dimensiunea-de-integrar-7965_1001507.html
Deputatul PL, Ana Guţu, şi deputatul PDM, Igor Corman, au înaintat un proiect de iniţiativă privind cooperarea între Parlament şi Guvern în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova, transmite Info-Prim Neo.
În nota informativă a proiectului se menţionează că anul trecut au fost elaborate unele rapoarte, cu sprijinul proiectului PNUD, în care experţii internaţionali au constat că Parlamentul are un rol destul de limitat în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova. Potrivit rapoartelor, legislativul este puţin informat şi consultat de către Guvern, practic nu participă la mecanismul de formulare a politicilor statului în domeniul integrării europene. Guvernul este, în principiu, unica instituţie care elaborează şi negociază poziţiile Republicii Moldova cu UE şi coordonează afacerile europene.
„Această stare de fapt ridică semne de întrebare, pe de o parte, cu privire la mandatul politic al executivului, pe de altă parte, cu privire la rolul de reprezentare al Parlamentului. În acelaşi timp, cadrul legal actual nu precizează rolul, mandatul, atribuţiile fiecărei instituţii, mecanismele de cooperare dintre Parlament şi Guvern”, se mai menţionează în nota informativă a proiectului.
Astfel, se propune ca Parlamentul să aprobe direcţiile principale ale politicii interne şi externe; să adopte cadrul legislativ necesar pentru îndeplinirea criteriilor de aderare la UE. De asemenea, Parlamentul va monitoriza negocierile purtate de către Guvern cu UE. Executivul va motiva oral sau în scris, în faţa Parlamentului sau a comisiei parlamentare de profil, la solicitarea acestora, susţinerea altei poziţii decât cea exprimată în avize sau în actele exclusiv politice. Se mai propune ca la începutul fiecărui an Parlamentul, în baza propunerilor Guvernului, să stabilească şi să adopte o listă a proiectelor de acte legislative şi propuneri legislative cu relevanţă europeană care vor fi examinate de Parlament în anul respectiv.
Deputaţii propun ca monitorizarea procesului de integrare europeană să fie făcută de către comisia parlamentară de profil. Aceasta va monitoriza dialogului şi negocierile dintre Guvern şi UE şi va oferi consiliere politică Guvernului în chestiuni legate de integrarea europeană. Comisia va audia Guvernul şi va emite avizări şi recomandări asupra poziţiilor Republicii Moldova în relaţia cu UE.