logo

Proiect internaţional privind ameliorarea mediului de afaceri din Republica Moldova


https://www.ipn.md/ro/proiect-international-privind-ameliorarea-mediului-de-afaceri-din-republica-mold-7966_1025680.html

Climatul investiţional din Republica Moldova urmează a fi reformat, inclusiv prin îmbunătăţirea cadrului de reglementare a activităţii de întreprinzător, în cadrul unui proiect lansat miercuri, 24 februarie, de către grupul Băncii Mondiale. Proiectul îşi propune să asigure accesul la piaţă a producătorilor, inclusiv a celor din sectorul agricol, să sporească competitivitatea exporturilor şi să asigure un grad mai mare de protecţie a investiţiilor, transmite IPN.

Managerul proiectului, Lily Begiashvili, a spus că pentru realizarea obiectivelor anunţate va fi elaborat un set de analize a politicilor, vor fi oferite soluţii pentru eliminarea unor constrângeri, luând în consideraţie cele mai bune practici, aplicate în alte ţări.

Valoarea proiectului este de 3,2 milioane de dolari, alocate de Agenţia Internaţională Suedeză de Cooperare şi Dezvoltare. Lansarea noului proiect a fost precedată de prezentarea unui studiu cu privire la costul afacerilor în Moldova în anul 2015. Acesta denotă că reprezentanţii antreprenoriatului din Moldova sunt puşi în situaţia de a obţine pentru deschiderea şi desfăşurarea unei afaceri peste 400 de permise, autorizaţii, certificate. Costul acestora se ridică la 136 de milioane de lei.

Vicepremierul şi ministrul economiei, Octavian Calmâc, prezent la lansarea proiectului, a spus că Ministerul Economiei este preocupat  reducerea presiunii administrative asupra mediului de afaceri. Potrivit lui, deja au fost înaintate Parlamentului un şir de proiecte de modificări şi completări în acest sens.

Prin acestea se numără şi recunoaşterea unilaterală a certificatelor de conformitate a produselor şi a mărfurilor, eliberate de organismele europene acreditate ca să fie evitată dublarea. De asemenea, se prevede implementarea ghişeului unic în cadrul autorităţilor centrale şi locale eminente de acte permisive, ca antreprenorii să nu fie nevoiţi să îmble de la o instituţie la alta. Va fi introdusă şi declaraţia pe propria răspundere pentru agenţii economici ce activează în domeniul comerţului. Iar pentru 2017 este preconizată elaborarea unui nou Cod Fiscal şi Vamal, prevederile cărora vor fi ajustate la cele europene.

Ministrul s-a referit şi la reforma instituţiilor centrale şi locale. Potrivit lui, acestea trebuie să devină mai eficiente şi mai deschise către oamenii de afaceri şi publicul larg. Unele, în special din rândul celor cu funcţii de control, 25 la număr, ar putea fi chiar lichidate, că sunt prea multe.