Fetele și femeile cu dizabilități din Republica Moldova au convingerea, în majoritatea cazurilor, că pot forma o familie și pot naște copii, iar problemele de dizabilitate nu trebuie să constituie o barieră în realizarea acestor drepturi. O analiză a Centrului de Instruire în Domeniul Sănătății Reproductive (CIDSR) arată că accesul la servicii de sănătate reproductivă este considerat de către femeile cu dizabilități ca fiind dificil. Centrul a lansat un proiect pentru promovarea serviciilor, informațiilor, politicilor și infrastructurii incluzive în domeniul de sănătate sexuală și reproductivă, transmite IPN.
Femeile și fetele cu dizabilități din Moldova reprezintă jumătate din numărul total al persoanelor cu dizabilități și 2,5% din numărul total al populației, potrivit datelor din 2020 ale Biroului Național de Statistică. Potrivit CIDSR, cadrul legislativ, normativ și de politici nu este suficient ajustat pentru a garanta și asigura respectarea drepturilor sexuale și reproductive ale persoanelor cu dizabilități din Moldova.
Unul dintre obiectivele proiectului este îmbunătățirea comunicării și altor abilități ale prestatorilor de servicii, necesare pentru a oferi servicii de sănătate sexuală și reproductivă bazate pe respectarea drepturilor femeilor și fetelor cu dizabilități. De asemenea, este vorba despre îmbunătățirea practicilor existente pentru a se asigura că femeile și fetele cu dizabilități obțin informații și asistență de calitate în domeniul sănătății sexuale și reproductive.
Pentru atingerea obiectivelor, vor fi organizate instruiri pentru formatorii în domeniul drepturilor și sănătății sexuale și reproductive cu femei și fete cu dizabilități din nordul, centrul și sudul Moldovei. Vor fi create videoclipuri informative cu participarea femeilor și fetelor cu dizabilități în care acestea discută și descriu subiecte-cheie în domeniul drepturilor și sănătății sexuale și reproductive. Instruiri vor fi organizate și pentru prestatorii de servicii medicale primare și pentru personalul de asistență medicală.
Potrivit evaluării realizate de CIDSR în 2016, accesul la servicii de sănătate reproductivă este dificil, pentru că instituțiile ce prestează aceste servicii nu asigură accesul fizic în sedii, lipsesc cabinetele ginecologice adaptate pentru necesitățile femeilor cu dizabilități sau personalul medical nu este sensibilizat privitor la drepturile sexuale și reproductive. În multe cazuri, personalul medical are un comportament discriminatoriu, iar femeile cu dizabilități nu lansează discuții despre serviciile de sănătate reproductivă cu personalul medical.
Proiectul este finanțat de Ambasada Finlandei la București în cadrul Fondului pentru Cooperare Locală și urmează a fi implementat până pe 31 martie 2023.