logo

Proiect de consolidare a forţelor la nivel local pentru combaterea corupţiei


https://www.ipn.md/ro/proiect-de-consolidare-a-fortelor-la-nivel-local-pentru-combaterea-7967_1026791.html

Proiectul Centrului naţional de asistenţă şi informare a ONG-urilor din Moldova Contact, prin care se urmăreşte consolidarea forţelor autorităţilor publice locale, ale societăţii civile şi mass-mediei cu scopul de a combate fenomenul corupţiei la nivel local este în plină desfăşurare. În cadrul proiectului „Sporirea transparenţei şi responsabilităţii autorităţilor publice prin activităţi comune ale mass-media şi ONG-urilor locale şi regionale” vor fi organizate instruiri pentru reprezentanţi ai APL, pentru activişti şi jurnalişti din şase unităţi teritorial-administrative.

Valerian Tăbârţă, coordonator de programe la Centrul Contact, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă la IPN că luna viitoare urmează să înceapă mai multe cursuri de instruire pentru 120 de reprezentanţi ai autorităţilor publice locale. Totodată, a fost elaborat un studiu privind percepţia fenomenului de corupţie în raioanele Teleneşti, Călăraşi, Rezina, Cimişlia, Criuleni şi în municipiul Bălţi. Va mai fi efectuat un studiu, după care va fi elaborat un ghid privind implementarea planurilor anticorupţie la nivel local.

Proiectul urmează să se desfăşoare până la finele anului curent. Organizatorii au selectat zeci de reprezentanţi ai instituţiilor mass-media locale şi ai ONG-urilor regionale pentru a pregăti mai multe campanii de informare privind combaterea corupţiei.

Tot în cadrul proiectului vor fi acordate 6 granturi mici, de până la 6 mii de euro, pentru implementarea proiectelor şi campaniilor de combatere a corupţiei la nivel local. De asemenea, vor fi organizate două concursuri naţionale pentru cele mai bune practici privind monitorizarea şi prevenirea corupţiei la nivel local.

Valerian Tăbârţă a subliniat că proiectul dat urmăreşte drept obiectiv sporirea eficienţei luptei împotriva corupţiei în sectorul public prin dezvoltarea şi implementarea a şase planuri anticorupţie la nivel local în cele şase unităţi teritorial administrative. Se mai doreşte consolidarea capacităţilor a cel puţin 60 de reprezentanţi ai ONG-urilor şi instituţiilor mass-media în monitorizarea şi prevenirea corupţiei la nivel local.

Proiectul implementat de Centrul Contact este susţinut financiar de Uniunea Europeană.