Progresele şi eşecurile anului 2012 în viziunea experţilor naţionali
https://www.ipn.md/ro/progresele-si-esecurile-anului-2012-in-viziunea-expertilor-nationali-7967_1003257.html
Pe parcursul anului 2012 autorităţile Republicii Moldova au continuat să armonizeze cadrul legislativ naţional în domeniul drepturilor omului cu cel al Uniunii Europene, în special la capitolul anti-discriminare, prevenirea şi combaterea torturii. A fost adoptat un plan de acţiuni în domeniul drepturilor omului pentru anii 2011-2014 , fiind completat cu mai multe măsuri care să îndeplinească recomandările făcute Moldovei în cadrul exerciţiului de Evaluare Periodică Universală. Sunt însă şi domenii în care reformele implementate nu au adus rezultatele dorite.
Constatările aparţin experţilor Asociaţiei pentru Democraţie Participativă (ADEPT) şi Centrului Analitic Expert-Grup, car au prezentat joi, 7 februarie, la o conferinţă, concluziile implementării de către autorităţile Republicii Moldova a reformelor în domeniul politic, legal şi economic în anul 2012, transmite Info-Prim Neo.
Directorul executiv al ADEPT, Igor Boţan, a menţionat că ineficienţa mecanismelor naţionale de protecţie, atitudinea deseori nepăsătoare a organelor de drept şi a instanţelor judecătoreşti faţă de protecţia drepturilor omului nu au permis înregistrarea unor progrese semnificative în domeniul realizării drepturilor omului în 2012. Rămân probleme legate de prevenirea şi investigarea cazurilor de tortură şi a celor de discriminare, dar şi realizarea dreptului de acces la informaţie a presei.
În acelaşi context, directorul executiv al Centrului Analitic Independent Expert-Grup, Valeriu Prohniţchi, a specificat că pe parcursul anului 2012 în domeniul economic au fost adoptate un set de legi şi documente importante în procesul de integrare europeană, însă sunt şi domenii care întâmpină probleme. Astfel, potrivit expertului, lipsa transparenţei tehnice în achiziţiile publice, dialogul pe alocuri foarte dificil între autorităţile de politici, complică esenţial consolidarea instituţiilor în reglementarea pieţei.
Valeriu Prohniţchi a mai subliniat că domeniul de dezvoltare durabilă şi dialog social este un domeniu în care deja tradiţional nu se observă progrese ieşite din comun. Proiectul legii privind accesul la informaţia de mediu încă nu a fost aprobat de Guvern, deşi figura în agenda pentru finele anului 2012. Totodată, nu a fost atestat niciun progres în constituirea Comitetului Social-Economic, obiectiv asumat de Guvern în Planul de Acţiuni.
Rezultatele monitorizării au fost publicate în numărul 26 al publicaţiei trimestriale „Euromonitor” . Versiunea completă poate fi accesată pe site-urile celor două ONG-uri.