logo

Progresele în reglementarea transnistreană oferă un bun exemplu, oficial OSCE


https://www.ipn.md/ro/progresele-in-reglementarea-transnistreana-ofera-un-bun-exemplu-oficial-7965_1068238.html

Organizația pentru Cooperare și Securitate în Europa sprijină necondiționat reglementarea transnistreană pe baza suveranității, independenței și integrității teritoriale a Republicii Moldova, cu un statut special pentru Transnistria. Declarația îi aparține secretarului general al OSCE, Thomas Greminger, care, într-o conferință de presă, a menționat că progresele obținute în procesul de reglementare transnistreană oferă un bun exemplu de soluționare a conflictelor pentru arealul OSCE, transmite IPN.

„Salut voința politică și angajamentul Chișinăului și Tiraspolului de a lucra în spiritul consolidării încrederii pentru îndeplinirea acordurilor din pachetul „Berlin-plus” și nu numai”, a afirmat Thomas Greminger, la finalul vizitei de trei zile în Republica Moldova. Oficialul OSCE s-a arătat încrezător că în cursul viitoarei reuniuni în formatul „5+2”, organizată de președinția slovacă la Bratislava, părțile vor consolida realizările existente și vor genera noi acorduri în beneficiul oamenilor de pe ambele maluri.

Thomas Greminger a calificat drept încurajator dialogul militar restabilit între Republica Moldova și Federația Rusă privind retragerea munițiilor și armamentului din depozitul de la Cobasna. „OSCE are mandatul de a asigura transparența acestui proces și de a coordona asistența financiară și tehnică oferită în acest scop”, a declarat Thomas Greminger, precizând că OSCE este pregătită să aducă experți internaționali independenți pentru a verifica starea munițiilor de la Cobasna, în cazul în care este necesar.

Secretarul general al OSCE a subliniat, în altă ordine de idei, că desfășurarea transparentă a alegerilor locale din 20 octombrie, în conformitate cu angajamentele OSCE, va fi importantă pentru dezvoltarea în continuare a democrației și a statului de drept în Moldova. De asemenea, a salutat eforturile Republicii Moldova de promovare a drepturilor minorităților naționale, precum și dezvoltarea autonomiei Găgăuziei, ceea ce va crea un mediu favorabil pentru procesul de reglementare transnistreană. 

În cadrul vizitei în Republica Moldova,  Thomas Greminger s-a întâlnit cu președintele Igor Dodon, președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, viceprim-ministrul pentru reintegrare și reprezentantul politic din partea Chișinăului, Vasilii Șova, secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tatiana Molcean, ministrul apărării, Pavel Voicu, și bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah. Pentru a vizita malul stâng al râului Nistru, secretarul general a traversat podul între localitățile Gura-Bâcului și Bâcioc.

La Tiraspol, a avut întâlniri cu liderul transnistrean Vadim Krasnoselski și reprezentantul politic din partea Tiraspolului, Vitalii Ignatiev.