logo

Programul „Satul European”: primăriile vor putea accesa fonduri de până la 10 mln lei


https://www.ipn.md/ro/programul-satul-european-primariile-vor-putea-accesa-fonduri-de-7967_1088620.html

Primăriile din Republica Moldova vor putea accesa fonduri pentru a-și dezvolta localitățile în cadrul programului „Satul European”, lansat luni. Proiectele nu pot fi mai mari de 10 milioane de lei și acestea trebuie realizate în 12 luni. Termenul-limită de depunere a proiectelor este 20 aprilie, transmite IPN.

Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală (FNDRL) este principala sursă de finanțare a programelor de dezvoltare regională și locală. Prin intermediul fondului, vor fi finanțate proiecte privind alimentarea cu apă și sisteme de canalizare, termoizolarea clădirilor, creșterea atractivității turistice, dezvoltarea infrastructurii economice.

Pentru anul 2022 s-a alocat un buget de circa 770 de milioane de lei pentru dezvoltarea regională și locală, dintre care 300 de milioane de lei pentru îmbunătățirea infrastructurii tehnico-edilitare regionale (apeducte, canalizări), dezvoltarea economică a regiunilor prin îmbunătățirea infrastructurii de suport pentru afaceri și crearea locurilor de muncă în regiunile de dezvoltare.

470 de milioane de lei vor fi virați pentru îmbunătățirea infrastructurii tehnico-edilitare la nivel de localități, pentru construcția și renovarea școlilor, grădinițelor, caselor de cultură, terenurilor de joacă, terenurilor și sălilor sportive și pentru măsuri de eficiență energetică.

Autoritățile publice locale vor depune personal dosarele cu cererile de finanțare, împreună cu documentele-suport, la sediul Agențiilor de Dezvoltare Regională (Nord, Centru, Sud, Găgăuzia), în perioada 22 martie – 20 aprilie 2022. Lista documentelor necesare pentru participare la concurs este afișată pe site-ul satuleuropean.gov.md. Dosarele cu cererile de cofinanțare din sursele de asistență externă vor fi depuse fizic la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale pe tot parcursul anului 2022.