logo

Programul pentru trecerea la televiziunea digitală încă nu a ajuns la Guvern


https://www.ipn.md/ro/programul-pentru-trecerea-la-televiziunea-digitala-inca-nu-a-ajuns-la-guvern-7967_1009632.html

Programul privind tranziţia de la televiziunea analogică terestră la televiziunea digitală a ajuns la etapa avizării la ministere. Acesta urmează să fie aprobat de către Guvern în câteva săptămâni. Preşedintele Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA), Marian Pocaznoi, a comunicat pentru IPN că CCA este pregătit să anunţe concurs pentru posturile de televiziune care vor fi incluse gratuit în pachetul digital şi aşteaptă decizia autorităţilor. Începând cu 17 iunie 2015, difuziunea televiziunii analogice terestre urmează să fie sistată pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

Autorităţile au convingerea că vor reuşi să îndeplinească toate cerinţele pentru trecerea la televiziunea digitală deoarece teritoriul Republicii Moldova este mic, spre deosebire de cel al României, ţară care a extins cu câţiva ani termenul de aplicare a procedurii. În municipiul Chişinău deja se testează regimul de televiziune digitală, fiind construit un multiplex (reţea de televiziune digitală) care transmite semnalul câtorva televiziuni.

Maria Onceanu-Hadârcă, membru CCA, a spus că nu vor exista probleme la construcţia multiplexelor. Autorităţile se preocupă, mai degrabă, cum să asigure populaţia social-vulnerabilă cu echipamentul necesar pentru ca televizoarele de tip vechi să poată decoda semnalul multiplexelor. CCA va anunţa, imediat după construcţia multiplexelor, un concurs de selectare a 10-12 posturi de televiziune ale căror semnale vor transmite cu titlu gratuit.

Programul elaborat de Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, prevede construirea a 3 reţele de televiziune digitală cu acoperire naţională şi până la 21 de multiplexe regionale. Primele 2 multiplexe cu acoperire naţională urmează să fie puse în funcţiune în trimestrul I al anului 2015.

Autorităţile apreciază că în urma tranziţiei la televiziunea digitală terestră va fi diminuat esenţial „decalajul digital” dintre zona rurală şi cea urbană în asigurarea cu programe audiovizuale. Telespectatorii vor avea acces la cel puţin 42 de programe cu rezoluţia standard. Totodată, noua tehnologie permite furnizarea serviciilor adiţionale (transport date, teletext, programe radio, interactivitate etc.) şi asigură o calitate constantă a imaginii.