Programul de atragere a remitenţelor în economia naţională PARE 1+1, care a devenit pe parcursul a mai bine de 5 ani unul dintre cele mai solicitate şi mai rezultative, va continua şi în anii 2016-2018. Anunţul a fost făcut miercuri, 20 aprilie, în cadrul unei conferinţe naţionale desfăşurate de către Organizaţia pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din Moldova(ODIMM), transmite IPN.
Prezent la eveniment, premierul Pavel Filip a declarat că acest program este unul important şi nu doar pentru impulsionarea mediului de afaceri, dar şi pentru revenirea cetăţenilor Republicii Moldova plecaţi peste hotare în căutarea unui loc de muncă la baştină.
Director ODIMM, Iulia Iabanji, a reamintit că PARE 1+1, de la finele lui 2009, când a fost lansat a permis migranţilor moldoveni sau rudelor de gradul I al acestora să lanseze peste şapte sute de afaceri noi, dintre care circa două sute au fost deschise de femei. Conceptul programului prevede că la 1 leu investit de participantul la program, statul vine cu 1 leu, dar nu mai mult de 200 de mii de lei pentru o afacere.
Iulia Iabanji a menţionat că pe parcursul anilor 2010- 2015 au fost acordate granturi în sumă de 128 de milioane de lei. Împreună cu mijloacele migranţilor sau rudelor de gradul întâi al acestora, investiţiile în economia naţională s-au cifrat la 340 de milioane de lei. Astfel 1 leu din remitenţe a atras 2,7 lei investiţii în economia naţională. Au fost lansate 10 tipuri de activităţi antreprenoriale – printre care creşterea melcilor, a şinşilei, a struţilor, cultivarea pomuşoarelor şi a plantelor, care au efect curativ, activităţi de promovare a sportului în rândul populaţiei etc.
Pirkka Tapiola, şeful Delegaţiei UE la Chişinău a spus că întotdeauna este bucuros să vadă că mijloacele oferite de Uniunea Europeană aduc rezultate concrete pentru creşterea bunăstării oamenilor din Moldova.
În perioada 2011 – 2014, PARE 1+1 a fost susţinut financiar de Comisia Europeană prin intermediul suportului bugetar destinat stimulării economiei în zonele rurale. Extinderea până în 2018 se preconizează a fi susţinută tot din banii europeni prin acel suport pe care îl acordă Uniunea Europeană pentru implementarea Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Comprehensiv, parte a Acordului de Asociere semnat de Moldova cu UE.