logo

Programul Operaţional Comun Romania – Ucraina - Moldova 2007–2013


https://www.ipn.md/ro/programul-operational-comun-romania-ucraina-moldova-20072013-7542_1065333.html

                                                                                                                                                                              

                                           

                                                                                                                                                                                                                                                           Chişinau, 20 februarie 2014


Programul Operaţional Comun Romania – Ucraina - Moldova 2007–2013 este axat pe crearea unor punţi de legătură între cele trei state partenere, cu scopul susţinerii comunităţilor din zonele de frontieră în găsirea unor soluţii comune la problemele similare cu care acestea se confruntă.

În cadrul acestui program, se desfășoară proiectul "Îmbunătăţirea transfrontalieră a gestionării deşeurilor pentru localităţile rurale în Republica Moldova, România şi Ucraina”, MIS ETC 1654, ce are ca obiectiv principal crearea premiselor pentru îmbunătăţirea cooperării între comunităţile locale din raionul Criuleni, orașul Hîrlău și regiunea Storojineţ, aflate în zona de frontieră, prin dezvoltarea infrastructurii, consolidarea și modernizarea sistemelor de gestionare a deșeurilor, cu un impact pozitiv asupra mediului în zona transfrontalieră a Republicii Moldova-Ucraina-România.

Durata de implementare a proiectului este de 22 de luni, iar valoarea totală este de 2186 680,00 Eur/ 39250906 Mdl lei din care 90% sau 1968012,00 Eur/ 35325815,4 Mdl lei reprezintă finanţare nerambursabilă din partea Uniunii Europene.

În scopul informării populaţiei cu privire la detaliile și beneficiile acestui proiect, recent, în raionul Criuleni, s-au desfășurat ample acţiuni în vederea sensibilizării comunităţilor și sporirea vizibilităţii. Un mare număr de materiale informative a fost distribuit în rândurile populaţiei.
Pliantele distribuite relatează despre activităţile proiectului și dezvăluie avantajele tehnologiilor ecologice din domeniul gestionării deșeurilor.

Creșterea nivelului de conștientizare din partea locuitorilor a necesităţii de a reduce deșeurile și de a implementa un management eficient al deșeurilor, consideră animatorii proiectului, va stimula, totodată, interesul din partea altor administraţii locale să adopte proiecte similare, astfel fiind  asigurată și vizibilitatea fondurilor UE.

Menţionăm că lider de proiect este Consiliul Raional Criuleni, Republica Moldova, iar partenerii proiectului  sunt: orașul Hirlau, Romania; Consiliul Raional Storojineţ, Ucraina; Asociaţia Obşteacă „Cutezătorul”, R.Moldova; ONG „Hlybochchyna”,Ucraina.

Persoana de contact: A.Revenco, manager de proiect
Telefon: 079227771, email: cr.criuleni@gmail.com
V.Moraru, Telefon: 079575824
 

                                                   
Graniţe comune. Soluţii comune.   www.ro-ua-md.net