logo

Programul Naţional de Imunizări pentru anii 2016- 2020, propus pentru consultări publice


https://www.ipn.md/ro/programul-national-de-imunizari-pentru-anii-2016-2020-propus-pentru-consultari-p-7967_1023636.html

Proiectul Programului Național de Imunizări pentru anii 2016-2020, al cincilea la număr, a fost propus pentru consultări publice. Cel de-al patrulea, aprobat în 2010, expiră în anul curent, transmite IPN.

Pe parcursul implementării programelor de imunizare s-a reuşit să fie lichidată variola, eliminată poliomielita. În anii 2011-201,4 nu au fost înregistrate cazuri de tetanos şi difterie, cazuri indigene de rubeolă. Comparativ cu anul 2000, în 2014, numărul cazurilor de oreion a fost redus de la 1949 la 51, hepatită virală B de la 751 la 50, iar la copii de la 85 la 3 cazuri. Au fost localizate şi lichidate focarele de rujeolă la importul infecţiei în anii 2012- 2014, atingându-se stadiul de eliminare a acestei infecţii. Imunizările au contribuit la diminuarea mortalităţii generale a copiilor cu vârsta până la 5 ani, de la 90 cazuri la 1000 copii în 1990, la 46 cazuri la 1000 copii în anul 2013.

„Pentru menţinerea rezultatelor obţinute este necesar a continua vaccinările, menţinând un nivel înalt al cuprinderii cu vaccinări a tuturor contingentelor de risc. În caz de diminuare a nivelului cuprinderii cu vaccinări, morbiditatea prin bolile contagioase va începe treptat să crească”, explică Ministerul Sănătății necesitatea aprobării unui nou program de  imunizare.

„În plus, prezenţa unui asemenea document este o precondiţie pentru  ca Moldova să beneficieze de asistenţa externă a Organizației Mondiale a Sănătății şi Alianţei Globale pentru Vaccinuri şi Imunizări în implementarea vaccinurilor noi înalt costisitoare”, precizează MS.

Proiectul noului Program Național de Imunizare prevede asigurarea acoperiri vaccinale a tuturor persoanelor şi contingentelor de risc cu vaccinuri conforme cerinţelor internaţionale de calitate şi inofensivitate, păstrate şi administrate în condiţii adecvate.

Programul vine să ajusteze Calendarul de imunizări la situaţia epidemiologică naţională şi internaţională. Astfel, se preconizează anularea revaccinării BCG a copiilor la vârsta de 7 ani, contramandată prin ordinul MS din 24noiembrie2014.  Anulată va fi şi revaccinarea contra poliomielitei a copiilor la vârsta de 15 ani, în legătură cu ameliorarea situaţiei epidemice privind poliomielita şi trecerea la folosirea vaccinului poliomielitic viu atenuat bivalent. Se preconizează și anularea revaccinărilor contra difteriei şi tetanosului a adulţilor la vârstele de 25 şi 35 ani. O prevedere din Program se referă la examinarea posibilităţilor pentru implementarea vaccinării fetelor la vârsta de 12 cu vaccin contra Papilomavirusului uman.

Noul Program Național de Imunizări va fi implementat pe baza creşterii graduale a alocaţiilor din bugetul de stat şi pe suportul donatorilor externi (GAVI), care însă, cu începere din 2017, nu vor mai aloca mijloace financiare externe şi Guvernul  urmează să-şi asume responsabilitatea de finanţare integrală.

Potrivit unor studii ale Băncii Mondiale investițiile în imunizări au o rentabilitate de 1:4.