logo

Programul municipal pilot „Startup pentru Tineri și Migranți”. Argumente pro și contra implementării și extinderii. Dezbatere IPN


https://www.ipn.md/ro/programul-municipal-pilot-startup-pentru-tineri-si-migranti-argumente-8004_1090804.html

Acum o săptămână, Primăria municipiului Chișinău a lansat Programul municipal pilot „Startup pentru Tineri și Migranți”. Despre scopurile și mecanismele de implementare  a acestuia au discutat participanții la dezbaterea publică, organizată de Agenția de presă IPN.


Roman Vitiuc, șef al Direcției generale economie, comerț și turism a Consiliului municipal Chișinău, a precizat că termenul „startup” este un neologism, care în ultima perioadă este tot mai des folosit în rândul oamenilor de afaceri. „Pentru unii startup reprezintă o organizație, pentru alții startup este o companie, dar cel mai frecvent startup este calificat un mod de desfășurare a unei afaceri, a unei activități economice pentru acei care doresc să vină cu un suflu nou sau cu o idee inovativă în inițierea unei activități economice. Startup-urile au o caracteristică ce diferă față de toate celelalte tipuri de activități de business, și anume prin faptul că în cadrul startup-urilor se intenționează o creștere extrem de rapidă a afacerilor. Progresul de la inițiere până la nemijlocit formarea afacerii poate să dureze până la un an. Intenția unui startuper este de a vinde această afacere către o companie de investiții mai mare sau cu scopul de a o dezvolta deja ca o activitate economică separată”, a specificat Roman Vitiuc.

El a adăugat că scopul programului este de a stimula antreprenoriatul în rândurile tinerilor și migranților din municipiul Chișinău prin facilitarea lansării și dezvoltării afacerilor sustenabile și susținerea creării locurilor de muncă. Totodată, programul își propune să faciliteze accesul la resurse financiare necesare a tinerilor și lucrătorilor migranți, care doresc să înființeze sau să dezvolte o afacere, prin acordarea unui suport financiar nerambursabil în valoare maximă de 200 de mii de lei. Un alt scop al programului este de a acorda suport tinerilor care dețin o afacere și au realizat o investiție din resurse creditare prin compensarea valorii dobânzii achitate pentru ultimele 24 de luni, în valoare maximă 100 de mii de lei.

Petru Grecu, directorul Centrului Municipal de Tineret, a spus că în 2022 instituția pe care o conduce a realizat un nou sondaj, pentru a vedea care sunt necesitățile tinerilor. „La întrebarea câți tineri ar dori să inițieze o afacere în următorii 2 ani, 32,4% au spus că vor să inițieze o afacere, din numărul total de 1412 tineri chestionați, iar la întrebarea de ce suport ar avea nevoie tinerii, 67,5% au zis că ar avea nevoie de programe de susținere financiară municipale, guvernamentale, pentru a lansa o afacere. În acest context, consider oportun programul municipal de startup lansat”, a precizat Petru Grecu.

Anatolie Palade, directorul Companiei de consultanță „ProConsulting” și coautor al programului, a menționat că ideea Primăriei Chișinău era de a mobiliza tinerii ca ei să dorească să inițieze afaceri. Totodată, scopul proiectului este de a stopa migrația tinerei forțe de muncă, dar și de a stimula dezvoltarea antreprenoriatului în general. Anatolie Palade a precizat că sunt 4 categorii de tineri care pot depune dosarele pentru program. E vorba de tineri viitori antreprenori, cu vârsta între 18 și 40 de ani, care au viza de reședință în municipiul Chișinău și doresc să deschidă o afacere sau dețin o întreprindere înregistrată în municipiul Chișinău de cel mult 12 luni. A doua categorie sunt lucrătorii migranți care au fost sau sunt plecați peste hotarele Republicii Moldova cu scopul de a desfășura activități de muncă sau beneficiarii de remitențe (soț/soție sau rudă de gradul I)  cu vârsta de până la 40 de ani, având reședința permanentă în municipiul Chișinău și dețin o întreprindere înregistrată în municipiul Chișinău. A treia categorie sunt tinerii investitori, cu vârsta între 18 și 40 de ani, care au viza de reședință în municipiul Chișinău, dețin o afacere și au efectuat investiții din resurse creditare în ultimele 24 de luni. Ei vor putea beneficia de compensarea plății dobânzilor achitate la creditele investiționale. A patra categorie de beneficiari sunt tinerii refugiați, viitori antreprenori, care au creat un parteneriat cu un tânăr rezident care are viza de reședință în municipiul Chișinău, ambii fiind cu vârsta între 18 și 40 de ani și doresc să deschidă o afacere sau dețin o întreprindere înregistrată în municipiul Chișinău de cel mult 12 luni.

Olga Melniciuc, fondatoarea Companiei de consultanță investitii.md, a apreciat faptul că programul este pentru persoane care au o vârstă de până la 40 de ani, și nu până la 35 de ani, așa cum prevedeau alte programe similare „Cei care se lansează în municipiul Chișinău nu prea au acces la finanțare, chiar dacă există programe de finanțare, la care sunt eligibili și tinerii din Chișinău, de multe ori, preferința se dă pentru regiuni. Și în cazul ăsta noi rămânem aici un pic fără acest suport la finanțare. Din acest punct de vedere, programul este unul foarte bun. Se finanțează nu doar afacerile nou create, startup-urile, dar și cele care au experiență de până la 12 luni și inclusiv se finanțează cei care au luat credite, ceea ce înseamnă că deja au confirmat viabilitatea afacerii față de bancă și au nevoie de susținere financiară adițională pentru a crește”, a subliniat Olga Melniciuc.

Programul municipal pilot „Startup pentru Tineri și Migranți”, lansat de Primăria municipiului Chișinău, este supus dezbaterilor publice, după care urmează a fi aprobat de Consiliul municipal Chișinău.