logo

Programul de fortificare a pâinii cu fier şi acid folic a eşuat, vicepremier


https://www.ipn.md/ro/programul-de-fortificare-a-painii-cu-fier-si-acid-folic-7967_1028814.html

Vicepremierul pentru probleme sociale, Gheorghe Brega, declară că obiectivele Programului naţional de reducere a afecţiunilor determinate de deficienţa de fier şi acid folic până în anul 2017 nu au fost atinse. Oficialul scrie pe pagina sa de facebook că a cerut Procuraturii Generale şi Centrului Naţional Anticorupţie iniţierea investigaţiilor de rigoare privind utilizarea defectuoasă a fondurilor şi incosecvenţa în realizarea Programului, transmite IPN.

Vicepremierul spune că în perioada anilor 2010-2015, UNICEF a acordat circa 1 milion de dolari ca asistenţă tehnică Guvernului, în particular Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare. Aceşti bani erau preconizaţi pentru implementarea Programului naţional de reducere a afecţiunilor determinate de deficienţa de fier şi acid folic până în anul 2017. Însă, obiectivele prevăzute nu au fost atinse, iar practic la şase luni  care au mai rămas până la finalizarea Programului, cu absorbirea Fondurilor UNICEF, echipamentul şi materialele procurate nu se utilizează în tehnologia fortificării făinii, premixuri-le procurate nu au fost folosite şi le-a expirat termenul de valabilitate.

Potrivit vicepremierului, din toţi beneficiarii proiectului, doar SA ,,Franzeluţa” produce cantităţi neînsemnate de pâine fortificată, iar ceilalţi beneficiari ai grantului UNICEF nu produc pâine fortificată din diferite motive neîntemeiate.

În 2012 se anunţase că Programul prevede, până în 2017, reducerea cu 30% a cazurilor de anemie fier-deficitară printre femeile gravide şi copiii de până la 5 ani, şi cu 20% – printre celelalte categorii de populaţie. Deficienţa de fier şi acid folic se reflectă nu numai asupra sănătăţii umane, ci şi asupra economiei naţionale. Valoarea medie a câştigului ratat ca urmare a afectării capacităţii cognitive şi productivităţii de muncă reduse, condiţionate de anemii, constituie 0,9% din PIB-ul ţării.