logo

Programul de activitate al Guvernului propune reducerea regimului de imunităţi pentru demnitarii publici


https://www.ipn.md/ro/programul-de-activitate-al-guvernului-propune-reducerea-regimului-de-imunitati-7965_1018267.html

Programul de activitate al Guvernului 2015-2018, care va fi prezentat joi, 12 februarie, în şedinţa Parlamentului, propune revizuirea cadrului legal pentru reducerea regimului de imunităţi pentru persoanele cu funcţii de demnitate publică şi cu statut special în cadrul procedurilor penale şi contravenţionale, transmite IPN.

Executivul îşi propune să invite o misiune de experţi ai UE pentru a oferi sprijin în activitatea organelor de drept şi a instanţelor/judecătorilor specializaţi în examinarea cauzelor de corupţie.

Pentru combaterea corupţiei, se sugerează adoptarea unei strategii prin care să fie evitate dublările de competenţe între Centrul Naţional Anticorupţie (CNA), Procuratura Anticorupţie, Comisia Naţională de Integritate (CNI) şi instanţele/judecătorii specializaţi în examinarea cauzelor de corupţie. Totodată, va fi asigurată independenţa funcţională a Centrului Naţional Anticorupţie şi Procuraturii Anticorupţie, în conformitate cu cerinţele Acordului de Asociere cu UE.

În program se mai menţionează că este necesară adoptarea Legii cu privire la finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale, inclusiv prin consolidarea mecanismului de neadmitere sub nicio formă a finanţărilor din afara ţării. Va fi creat un mecanism de implementare uniformă a formulei de stabilire a plafonului mijloacelor financiare ce pot fi virate în fondul electoral al concurentului electoral, precum şi va fi instituită răspunderea juridică pentru ne-declararea sau depăşirea cheltuielilor de plafon.

Guvernul consideră că este necesar să fie promovat principiul de rotaţiei în ocuparea funcţiilor manageriale din sistemul judiciar şi procuratură. Pentru combaterea corupţiei se mai propune corelarea nivelului de salarizare a responsabililor din domeniul anticorupţie (judecători, procurori, angajaţi ai CNA şi CNI).

Executivul mai propune să fie creată o structură cu competenţe de identificare, recuperare şi administrare a bunurilor provenite din activităţi infracţionale, aflate pe teritoriul Republicii Moldova sau peste hotarele ei. Mai este necesară confiscarea specială şi confiscarea extinsă a bunurilor provenite din infracţiuni de corupţie şi conexe acestora, precum şi crearea mecanismului de confiscare civilă. Vinovaţii pentru utilizarea neconformă a fondurilor oferite Republicii Moldova din asistenţă externă vor fi traşi la răspundere.