logo

Programul de activitate al Guvernului poartă pecetea unei declaraţii, expert


https://www.ipn.md/ro/programul-de-activitate-al-guvernului-poarta-pecetea-unei-declaratii-expert-7978_1018276.html

Dacă s-ar implementa toate prevederile Programului de activitate al Guvernului, peste 4 ani Republica Moldova ar putea înainta cererea de aderare la Uniunea Europeană. Sunt scrise lucruri foarte atractive, dacă totul se realizează este excelent. Problema este că între declaraţii şi implementare este o diferenţă enormă. Din păcate, acest program poartă pecetea unei declaraţii şi se conţin mai puţine chestiuni precise, de această părere este directorul Centrului de Cercetări Strategice şi Consultanţă Politică „Politicon”, Anatol Ţăranu, invitat în platoul emisiunii „Ora expertizei” de la postul de televiziune Jurnal TV, notează IPN.

Ex-deputatul, Mihai Godea, a spus în cadrul aceleiaşi emisiuni că programul de activitate al Guvernului din 2009 era mai bun pentru că avea lucruri esenţiale de care nu se bucură actualul program. „În 2009 exista acoperire politică şi voinţă politică. Acum o coaliţie minoritară este din start lipsită de acoperire politică. Acest program nu aduce aproape nimic nou comparativ cu celelalte 2 guverne. S-a pus accent pe lupta împotriva corupţiei. Nu ştiu cine o să realizeze acest lucru. Dezamăgirea ţine de propunerile Guvernului privind siguranţa statului şi a cetăţeanului. Nu văd obiective de guvernare de siguranţă a statului, este mai mult o declaraţie, dar principiile de guvernare sunt enunţuri şi în 4 ani de mandat aceste enunţuri trebuie să devină realitate”, a spus Mihai Godea.

Analistul politic Alexei Tulbure nu este de acord că noul program de activitate al Guvernului este un document declarativ. „Acesta conţine unele momente care nu se întâlnesc în programele anterioare, mai ales, la capitolul luptei împotriva corupţiei şi momente mai puţin reuşite ca, de exemplu, descentralizarea puterii care este o problemă fundamentală. În cazul în care nu numai acest program va fi îndeplinit, dar şi cele două din 2009 şi din 2013, ar fi fost cu mult mai bine. Anume Iurie Leancă vorbea în mai 2013 despre anumite priorităţi şi anume lupta împotriva corupţiei, dar timp de un an şi jumătate nu am văzut schimbări”, a menţionat analistul politic.

Un alt invitat al emisiunii, fostul deputat Valeriu Saharneanu, a precizat că Programul de activitate al Guvernului făcut public marţi, 10 februarie, este un document formal care dovedeşte o situaţie incertă a proiectului de guvern, pentru că nu are acoperire politică. „Noi nu ştim dacă ne îndreptăm spre integrarea în Uniunea Europeană sau rămânem în zona gri. Dacă vine un guvern minoritar, va fi cu totul altă guvernare şi s-ar putea ca influenţa comuniştilor să ducă la derogări substanţiale de la acest program de guvernare”, a menţionat Valeriu Saharneanu.

Invitaţii emisiunii s-au referit şi la faptul că încă nu a fost prezentată echipa viitorului Cabinet de miniştri, iar acest lucru în viziunea experţilor înseamnă că unele portofolii încă nu au fost partajate, iar premierul desemnat Iurie Leancă va afla despre noii săi colegi doar în ziua în care va cere votul de încredere din partea Parlamentului, adică joi, 12 februarie.