Programul Compact va fi semnat în decembrie
https://www.ipn.md/ro/programul-compact-va-fi-semnat-in-decembrie-7966_978865.html
Cele 262 mln dolari de la Corporaţia Provocările Mileniului vor fi alocate Moldovei pe parcursul a 5 ani, din momentul intrării în vigoare a acordului, care va fi semnat în decembrie curent. Despre aceasta a comunicat ministrul finanţelor, Veaceslav Negruţă.
Planul multianual financiar a fost negociat cu oficiali de la corporaţie în perioada 2-5 noiembrie la Washington şi prevede repartizarea mijloacelor pe patru compartimente.
[101,8 mln] dolari vor fi pentru Proiectul de tranziţie la o agricultură performantă. Se prevede reabilitarea a 11 sisteme de irigare cu suprafaţa de 15500 hectare, lansarea unei linii de creditare pentru investiţii de post –recoltare şi cofinanţarea, în comun cu Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională, a unui proiect de îmbunătăţire a lanţului valoric din agricultură. Directoratului liniei de credit va fi subordonat Ministerului Finanţelor şi companiilor internaţionale selectate în mod competitiv.
Pentru proiectul de reabilitare a Drumurilor vor fi alocate [132 mln] dolari. Urmează să fie reabilitată porţiunea de drum M2 Sărăteni – Soroca – intersecţia spre Drochia şi efectuat studiul de fezabilitate, eventual şi proiectarea pe segmentul intersecţiei spre Drochia – Otaci. Proiectul va fi implementat de către Administraţia de Stat a Drumurilor din subordinea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor şi contractorii internaţionali. Pentru monitorizarea şi evaluare impactului programului şi pentru administrarea şi auditul acestuia vor fi alocate [3,5 mln] dolari şi, respectiv, [23,8 mln] dolari.
Negruţă a spus că a fost negociat şi proiectul Acordului de implementare a programului Compact, care stabileşte cadrul de implementare, rolul Guvernului şi a instituţiilor responsabile de implementare, cerinţele faţă de organizarea şi derularea procedurilor de achiziţii, raportare financiară, debursare a fondurilor. S-a stabilit că auditul programului va fi efectuat la fiecare 6 luni.
Printre condiţiile principale de intrare în vigoare a Acordului Compact şi Acordului de implementare a programului, precum şi pentru debursarea mijloacelor se înscrie: ratificarea acestora de către Parlamentul RM, crearea de către Guvern a Fondului Provocările Mileniului Moldova, instituţie responsabilă de implementarea şi supravegherea celor două documente, aprobarea unor acte legislative noi şi modificarea celor în vigoare, crearea şi înregistrarea unor organizaţii, implicate în realizarea programului.
Termenul limită de intrare în vigoare a Acordului Compact este de până la 6 luni din momentul semnări lui.