Programul CCMSCM a fost benefic pentru dezvoltarea jurnalismului de investigaţie în R. Moldova, Petru Macovei
https://www.ipn.md/ro/programul-ccmscm-a-fost-benefic-pentru-dezvoltarea-jurnalismului-de-investigatie-7967_974292.html
Programul Consolidarea Capacităţii de Monitoring a Societăţii Civile în Moldova (CCMSCM) a fost benefic pentru dezvoltarea jurnalismului de investigaţie în R. Moldova. Declaraţia a fost făcută de către directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente (API), Petru Macovei, la conferinţa de totalizare a programului, transmite Info-Prim Neo.
Potrivit lui Petru Macovei, pe parcursul unui an s-au desfăşurat mai multe programe de instruire pentru peste 70 de jurnalişti care au dorit să se specializeze în investigarea actelor de corupţie şi a delapidării banilor publici. De o asistenţă complexă au beneficiat atât jurnaliştii începători, inclusiv liceeni şi studenţi care fac primii paşi în acest domeniu, cât şi jurnalişti care scriu investigaţii de mulţi ani.
De asemenea, acest program a oferit şansa societăţii civile de a promova nişte politici pozitive în domeniul mass-media. „Pentru ca mass-media să devină un partener al autorităţilor, care prezumăm că au o dorinţă sinceră să combată fenomenul corupţiei, este nevoie ca să fie consolidată capacitatea economică a presei. De aceea, pe parcursul anului care s-a scurs au fost elaborate mai multe proiecte de legi, care au scopul de a îmbunătăţi condiţia economică a presei”, a spus Petru Macovei.
Directorul API consideră că pentru viitor urmează să fie întreprinse în continuare măsuri care să îmbunătăţească calitatea jurnalismului în R. Moldova, în primul rând, a jurnalismului de investigaţie. Pentru aceasta este nevoie să fie promovate alte programe de susţinere a jurnaliştilor care fac investigaţii. Este nevoie, de asemenea, să fie implicate toate pârghiile pentru ca dreptul cetăţeanului la informaţie să fie asigurat, iar dreptul jurnalistului la informaţia de interes public utilizată pentru documentare să nu fie stingherit sub nici o formă de funcţionarii publici. Totodată, trebuie să fie identificate mecanisme pentru ca autorităţile să reacţioneze în urma publicării unor articole de investigaţie care developează scheme de sustragere frauduloasă a banilor publici sau scheme corupte la divers nivel, crede Petru Macovei.
De asemenea, societatea civilă insistă în continuare pe dezvoltarea unor campanii de sensibilizare a populaţiei privind fenomenul corupţiei, privind importanţa implicării fiecăruia în monitorizarea banilor publici.
Programul CCMSC a fost implementat de către Academia pentru Dezvoltare Educaţională (AED) cu asistenţa tehnică din partea Consiliului pentru Cercetări şi Schimburi Internaţionale (IREX), finanţat de către Corporaţia Provocările Mileniului (MCC) şi administrat de către Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) în cadrul Planului Preliminar de Ţară pentru R. Moldova.