Programele şcolare la istorie reflectă ideologia comunistă, Asociaţia Istoricilor
https://www.ipn.md/ro/programele-scolare-la-istorie-reflecta-ideologia-comunista-asociatia-istoricilor-7967_977394.html
Asociaţia Istoricilor din Moldova recomandă profesorilor să se abţină de la utilizarea noilor programe şcolare, despre care spun că sunt o deviere de la adevărul istoric şi reprezintă o “reflecţie a ideologiei comuniste”, relatează Info-Prim Neo.
Membrul comitetului executiv al Asociaţiei Istoricilor din Moldova, Igor Caşu a declarat marţi, 25 august, în cadrul unei conferinţe de presă că din noile programe au fost excluse o serie de teme, cum ar fi Unirea de la 1859 şi cea de la 1918, sau Pactul Ribbentrop-Molotov, care a dus la anexarea unor teritorii româneşti de către guvernul stalisnist.
De asemenea, au fost evitate şi unele subiecte legate de terorile regimului communist, cum ar fi deportările sau foametea, rusificarea forţată. În schimb, sunt propagate unele mituri socialiste, precum prietenia popoarelor, a mai spus Igor Casu. Bibliografia recomandată elevilor cuprinde lucrări ale lui Victor Stepaniuc, sau Vasile Stati, în schimb exclude pe unii istoricii ca Nicolae Iorga.
În opinia preşedintelui Asociaţiei Istoricilor, Sergiu Musteaţă, programele curriculare au şi o serie de greşeli gramaticale, sunt lipsite de coerenţă şi succesiune logică şi cronologică. În opinia istoricilor, aceste programe şcolare reprezintă o copie a manualelor utilizate în regiunea transnistreană.
“Practic asistăm la o “transnistrizare” a istoriei, prin care se impune o anumită ideologie, cea procomunistă” a spus Igor Caşu.
Potrivit membrilor Asociaţiei Istoricilor, deşi aceste programe curriculare sunt cu titlu de recomandare, conţinutul lor este utilizat la examene şi olimpiade, fiind impuse, astfel în mod indirect. “Totuşi fiecare liceu, şcoală, profesor, lucreză după o programă proprie, după alte manuale decât cele de Istorie Integrată, care sunt utilizate doar atunci când sunt inspecţii”, aspus profesoara Daniela Buga, membru al asociaţiei.
Preşedintele Asociaţiei a menţionat că de la 1 septembrie vor lucra la elaborarea unei noi programe curriculare anule ce va fi propusă Ministerului Educaţiei şi Tineretului spre examinare. Totodată, istoricii recomandă MET să organizeze concursuri deschise la elaborarea programelor şi manualelor şcolare.
De menţionat că Asociaţia Istoricilor din R. Moldova a fost fondată în anul 1989 şi numără peste 500 de membri.