logo

Program pilot pentru instalarea contoarelor inteligente pentru energie electrică


https://www.ipn.md/ro/program-pilot-pentru-instalarea-contoarelor-inteligente-pentru-energie-electrica-7966_1097530.html

În instituțiile publice, dar și în gospodării casnice vor fi instalate contoare inteligente pentru energia electrică. Aceste echipamente vor ajuta la măsurarea și eficientizarea consumului real de energie. Este vorba despre un program pilot pe care Ministerul Energiei urmează să-l implementeze cu sprijinul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova, transmite IPN.

Programul pilot face parte din planul național de digitalizare a sectorului energiei. Primul contor a fost instalat deja la Guvern. Acest tip de contor măsoară consumul de energie la anumite intervale, iar pe viitor va permite introducerea tarifelor diferențiate în funcție de oră. Aceasta înseamnă că electrocasnicele inteligente vor putea citi datele din contor și vor porni când energia este mai ieftină. Mai mult datele din contorul inteligente vor fi transmise furnizorului securizat și fără greșeli. Astfel, acesta va identifica și va interveni mai rapid la înlăturarea accidentelor.

În cadrul evenimentului de prezentare, ministrul energiei, Victor Parlicov, a declarat că atâta timp cât nu ai instrument de măsurare pe diferite ore a consumului de energie, nu poți aplica prețuri diferențiate de la oră la oră. Acum autoritățile își propun să pornească cu instalarea contoarelor inteligente. Potrivit lui, proiectul vizează un număr pilot de consumatori, dar este vorba despre un eșantion reprezentativ. Acest fapt va permite o informare cu mult mai bună a consumatorilor și a operatorilor de rețele în tot ce ține de cum se consumă energie în rețea și cum ar putea fi ajustate acele produse de energie.

Reprezentanta rezidentă PNUD în Moldova, Daniela Gasparikova, a menționat că pentru PNUD, dar și alți parteneri este importantă susținerea țării întru realizarea obiectivului de securizare a sectorului energetic, aceasta fiind o prioritate de termen lung. „Suntem aici să prezentăm această intervenție cu privire la contorizarea inteligentă care, credem noi, va fi un catalizator întru preluarea tehnologiilor inteligente în sectorul energetic al Republicii Moldova. Această inițiativă importantă își propune să transforme rețeaua electrică națională în una inteligentă, oferind mai multe avantaje și beneficii. Printre acestea – un control mai mare din partea consumatorului, eficiență energetică mai vastă, economii de costuri și acces la niște date care să ofere o bază pentru analiză”, a notat Daniela Gasparikova.

Datele acumulate vor fi analizate timp de un an, iar apoi proiectul pilot ar putea fi extins.