logo

Program național de răspuns la tuberculoză pentru anii 2022-2025


https://www.ipn.md/ro/program-national-de-raspuns-la-tuberculoza-pentru-anii-2022-7967_1088026.html

Autoritățile își propun, până în anul 2025, să reducă incidența tuberculozei cu 50%, iar mortalitatea provocată de această boală – cu 75% comparativ cu anul 2015. De asemenea, autoritățile își doresc să majoreze rata de vindecare în rândul pacienților cu tuberculoză și să îmbunătățească accesul la diagnostic și tratament pentru toți cetățenii. Aceste obiective sunt stipulate în Programul național de răspuns la tuberculoză pentru anii 2022-2025, aprobat de Guvern, transmite IPN.

Un obiectiv al Programului este asigurarea accesului universal la screening sistematic al contacților și grupurilor cu risc sporit la tuberculoză; la diagnostic precoce și la testele de sensibilitate la medicamente, inclusiv utilizarea testelor rapide. Documentul prevede gestionarea maladiilor și problemelor social-economice conform nevoilor personale și extinderea tratamentului preventiv al tuberculozei.

Consiliile municipale Chișinău, Bălți și consiliile raionale urmează să elaboreze și să asigure realizarea programelor teritoriale de răspuns la tuberculoză în baza Programului național.

Programul va avea un buget total de peste 1,3 miliarde de lei. Va fi implementat din mijloacele financiare aprobate anual în bugetul public național, precum și din alte surse, inclusiv din resursele grantului oferit din partea Fondului Global.