logo

Program național de îmbătrânire activă și sănătoasă


https://www.ipn.md/ro/program-national-de-imbatranire-activa-si-sanatoasa-7967_1097878.html

În următorii ani, în jur de 3 000 de persoane în etate vor fi asigurate cu dispozitive asistive și mijloace ajutătoare tehnice. De asemenea, în 50 de localități vor fi create și extinse servicii sociale de bază pentru persoanele în vârstă, iar în alte 50 de localități vor fi inițiate servicii și programe comunitare de mobilizare a persoanelor vârstnice. Acțiunile se regăsesc în Programul național privind îmbătrânirea activă și sănătoasă pentru anii 2023-2027, aprobat de Guvern, transmite IPN.

Documentul mai prevede extinderea programului „Voucher cultural” pentru 5000 de persoane în vârstă cu venituri reduse. De asemenea, va fi inițiat și implementat Programul de suport pentru conectare și dotare cu echipamente TIC pentru 25 000 de persoane vârstnice cu venituri reduse. La fel, vor fi dezvoltate abilitățile digitale a 5000 de persoane vârstnice. Urmează să fie extinse oportunitățile de educație de-a lungul vieții prin implementarea conceptului de ,,Universitatea pentru vârsta a 3-a”. Un alt obiectiv este ajustarea programelor de sport și de cultură pentru a fi mai prietenoase pentru persoanele în vârstă.

Ministerul Muncii și Protecției Sociale precizează că obiectivele programului tind să asigure consolidarea eforturilor autorităților și instituțiilor implicate în promovarea îmbătrânirii active, precum și integrarea și participarea deplină a persoanelor în etate la viața socială. La fel este vorba și despre dezvoltarea sistemelor de securitate socială, de sănătate, de educație, în corelare cu principiul îmbătrânirii active.

În ultimii 6 ani, a crescut cu peste 4% numărul populației de 60 ani și peste, care reprezintă la moment circa 24% din populația țării, iar ritmul alert al îmbătrânirii populației face ca ponderea vârstnicilor să crească semnificativ. Prin acest program, Guvernul își propune să dezvolte în continuare sistemele de asistență socială, sănătate, educație, cultură, sport etc. Acest fapt ar permite valorificarea potențialului de îmbătrânire activă și sănătoasă, inclusiv prin asigurarea unei piețe a muncii incluzive pentru toate vârstele, dezvoltarea abilităților digitale și participarea activă în procese decizionale și de dezvoltare comunitară.