Expoziții, târguri, acțiuni cultural-artistice. Toate fac parte din programul de sărbătoare pregătit de către preturile de sector pentru Hramul Chișinăului. Activitățile se vor desfășura între orele 12.00 și 18.00 pe bulevardul central al capitalei.
Pretura Centru: Ismail – Armenească
Pretura sectorului Centru va ocupa tronsonul cuprins între străzile Ismail și Armenească, unde va amenaja o Curte Țărănească, cu o Casă Mare, cu bucătărie moldovenească, peisaje sătești și terasă pentru spectatori. Pe perimetrul rezervat Preturii Centru, vor fi vernisate expoziții ale artiștilor plastici și meșterilor populari, ale editurilor și librăriilor din sector.
În scuarul magazinului „Unic”, vor fi difuzate piese de pe albumul muzical „Citadela Dragostei”, cântece de ieri și de azi dedicate Chișinăului. „Suntem viitorul tău, dragă Chișinău” este genericul programului care va fi prezentat de către tineri poeți, formații de copii de dansuri moderne şi populare, interpreți de muzică ușoară şi folclor.
Sărbătoarea va continua cu programul de divertisment „Împreună facem viața sărbătoare”. Vor evolua tineri interpreți, vor fi aplicații demonstrative, dansuri moderne și sportive, în colaborare cu organizațiile și studiourile de creație. Spre seară, vor fi prestații cu jocuri de foc.
Pretura Ciocana: Armenească – Mihai Eminescu
Tot pe bulevardul Ștefan cel Mare, în perimetrul străzilor Armenească și Mihai Eminescu, va fi amenajat platoul de sărbătoare al Preturii Ciocana, la care vor evolua în mare parte copii și tineri care frecventează centrele de creație din sector. Adelaida Boico, șefa Secției cultură, tineret și sport a Preturii Ciocana, a spus că sărbătoarea este organizată în colaborare cu un post de televiziune, care pregătește și el un program de sărbătoare pentru telespectatori, dar și pentru cei care vor veni să petreacă în centul capitalei. Startul sărbătorii va fi dat de un program de muzică orchestrală. Vor cântece și dansuri populare și de estradă, cu participarea copiilor de la centrul de creație „Ghiocel”, urmați de elevii liceelor „Mihail Berezovschi” din Chișinău și „Toader Bubuioc” de la Bubuieci.
Către ora 15.00, în scenă vor urca invitați din România. Printre vedetele naționale și-au anunțat participarea Mariana Mihăilă, Ioana Căpraru, Aurel Chirtoacă, Elena Javelea, Victoria Lungu și Cristina Scarlat.
„Avem în program expoziții, târguri ale meșterilor populari. Vom avea un master-class de dans, pentru toți copiii prezenți”, a spus Adelaida Boico.
Pretura Botanica: Mihai Eminescu – Pușkin
Tradițional, activitățile organizate de Hramul Chișinăului de către Pretura Botanica sunt desfășurate în perimetrul străzilor Mihai Eminescu și Pușkin. Pretura a pregătit un program cultural-artistic cu tinere talente. Vor fi prezente și colectivele artistice de copii și tineret din sector.
„Vor evolua ansamblurile folclorice Plăieșii, Baștina, Haiducii, ansamblul de muzică populară „Rapsozii Moldovei”, ansamblul Școlii speciale nr. 12 pentru copii cu deficiențe de auz, ansamblul de copii și tineret al studioului Palatului de Cultură al Feroviarilor. Vrem să promovăm tinerele talente”, a spus șeful Secției cultură, tineret și sport a Preturii sectorului Botanica, Vadim Smântână.
Ca și celelalte preturi, Pretura sectorului Botanica a pregătit expoziții cu vânzare a lucrărilor confecționate de meșteri populari, dar și de agenți economici-producători autohtoni.
Pretura Buiucani: Tricolorului – Mihai Viteazul
Elena Iepure, șefa Secției cultură, tineret și sport a Preturii sectorului Buiucani, a spus că în scuarul Teatrului de Operă și Balet, unde va fi amplasată scena principală a Preturii Buiucani, startul sărbătorii va fi dat de către copiii de la centrele de creație și din instituțiile de învățământ din sector, care vor prezenta un program de aproape două ore.
Ulterior, timp de aproape patru ore, pe aceeași scenă vor cânta interpreți autohtoni de muzică ușoară și populară. Printre aceștia: Lavinia Rusu, Lidia Bobeică, Carolina Gorun, Maria Codreanu, Laurențiu Popescu, Nătăliţa Munteanu, Maria Iliuţ, Constantin Rotaru, Nătăliţa Proca, Doina Arsene și alții.
Pretura Râșcani: Bănulescu Bodoni – Maria Cebotari
Sergiu Anisei, șeful Secției cultură, tineret și sport a Preturii sectorului Râșcani, spune că activitățile vor fi desfășurate pe partea de sus a bulevardului Ştefan cel Mare, de la monumentul domnitorului până la strada Maria Cebotari. Va fi amenajată o Casă Mare, cu prosoape și covoare moldovenești. Ca în fiecare an, este organizat concursul „Zâna toamnei”, unde fetele poată veșminte confecționate din legume și fructe tomnatice. În premieră, cu un program de modă vor fi prezenți elevii de la Centrul de Excelență în Industria Ușoară.
„Vedete autohtone nu am contactat, facem cu forțele proprii. Toți cei care participă sunt premianți ai diferitor concursuri. Pe cei mai buni i-am ales”, a spus Sergiu Anisei.
---
Municipiul Chișinău marchează 581 de ani de la prima atestare documentară. Sărbătoarea de Hram va începe pe 14 octombrie, la ora 08.30, cu depuneri de flori la monumentul domnitorului Ştefan cel Mare. Ulterior, către ora 09.00, la Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului” un sobor de preoți va oficia Liturghia. În jur de ora 11.00, în scuarul Catedralei va fi dat startul sărbătorii. Către ora 12.00, în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) se va desfășura Festivalul internațional de dans popular „Hai la joc”. La ora 14.00, va fi prezentat un program artistic de către colectivele instituțiilor de învățământ din Chișinău, cu genericul: „Orașul meu, în straie de sărbătoare”. Către ora 17.00, în PMAN, va începe concertul dedicat Hramului, care va dura până aproape de miezul nopții. Invitat special al sărbătorii este interpretul din România Ştefan Bănică jr.