logo

Program de implicare a statului în atenuarea efectelor crizei produse de războiul din Ucraina


https://www.ipn.md/ro/program-de-implicare-a-statului-in-atenuarea-efectelor-crizei-7967_1095616.html

Asociația obștească Serviciu pentru Pace și Global Media Creative Hub au lansat Programul Național de evaluare și accentuare a implicării Republicii Moldova în atenuarea efectelor crizei produse de războiul din Ucraina. Proiectul are scopul de a informa corect cetățenii ucraineni și cetățenii din Republica Moldova despre aportul și implicarea autorităților Republicii Moldova, ONG-urilor și comunității internaționale în gestionarea crizei refugiaților.

Într-o conferință de presă la IPN, președintele AO Serviciu pentru Pace, președinte Global Media Creative Hub, Liviu Moraru, a declarat că războiul din Ucraina a pus la grele încercări întreaga lume, inclusiv Republica Moldova, care îi este vecină Ucrainei. Au fost puse la grea încercare atât societatea, cât și sistemele care fac Republica Moldova funcțională ca stat-națiune.

„Mai bine deja de un an de zile, din 24 februarie 2022, zeci de mii de cetățeni din Republica Moldova, cât și reprezentanți ai partenerilor noștri de dezvoltare, ai organismelor internaționale, societatea civilă s-au implicat plenar pentru a oferi sprijin în depășirea crizei și a efectelor produse de războiul din Ucraina în Republica Moldova. Serviciul pentru Pace, de comun și cu sprijinul Global Media Creative Hub, astăzi anunță lansarea părții a doua a Programului „Respect Moldova, uniți pentru pace”, a menționat Liviu Moraru.

Prima parte a programului  a fost lansată la începutul lunii martie 2022. Echipa, împreună cu zeci de voluntari, s-a implicat în dezvoltarea unui program de asistență, suport și reflectare a informațiilor despre ceea ce se întâmplă în Republica Moldova ca urmare a izbucnirii războiului în țara vecină. „Am tins a realiza activități ce presupuneau practicarea non-violenței prin educație, prin dialog și cooperare durabilă întru accentuarea și asigurarea securității durabile a oamenilor”, a precizat Liviu Moraru.

A doua a programului este de evaluare și accentuare a implicării Republicii Moldova în atenuarea efectelor crizei produse de războiul din Ucraina. Sunt prevăzute un șir de activități, dar și studii care vor cuprinde întregul efort al autorităților Republicii Moldova, al comunității neguvernamentale, dar și al comunității internaționale implicate în gestionarea crizei refugiaților. Vor fi desfășurate mese rotunde la care vor participa experți naționali și internaționali. „Ne mai propunem organizarea unui set de programe media: emisiuni, interviuri cu reprezentanți ai instituțiilor internaționale de suport, cu parteneri de dezvoltare, cu cei implicați plenar zilnic și concret în gestionarea acestei crize. Materiale video, pastile informative care vor reflecta diferite subiecte relevante scopului nostru propus. Și, desigur, acele povești ale refugiaților”, a comunicat Liviu Moraru.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.