Prognoze optimiste pentru recolta vegetală
https://www.ipn.md/ro/prognoze-optimiste-pentru-recolta-vegetala-7966_970787.html
Recolta vegetală din acest an în Moldova va fi cea mai bună din ultimul deceniu şi va constitui 1,2 mln tone, estimează analiştii Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul” în „Monitorul Economic”, lansat la 29 iulie (estimările au fost făcute fără a lua în calcul pierderile în urma inundaţiilor). Cu toate acestea, spun experţii, agricultura ramâne a fi foarte slab dezvoltată, comparativ cu cea a altor ţări europene, transmite Info-Prim Neo.
„Dacă agricultura vegetală a înregistrat câteva schimbări pozitive, sectorul animalier este un dezastru”, a declarat în cadrul lansării Viorel Chivriga, expert IDIS. În acest an a avut loc o reducere a efectivului de animale şi, din cauza insuficienţei cărnii, preţurile au saltat îngrijorător, iar măsurile întreprinse în domeniu sunt foarte slabe, precizează analistul economic. Un factor destabilizator mai vechi rămâne a fi situaţia precară în care se află comerţul exterior cu produse animaliere.
Potrivit lui Chivriga, politicile agricole din ţară sunt nesemnificative, subvenţiile acordate de stat „iau forma unui lobism în favoarea cuiva”, iar acest lucru „îi lipsesc de motivaţie pe agricultori”. Ca rezultat, „avem un număr extrem de mic de agricultori de performanţă”, a menţionat sursa citată.
Referitor la sfera socială „Monitorul Economic” spune că deficitul forţei de muncă calificată devine una din problemele acute ale economiei naţionale. În sectorul agricol şi gospodăriile casnice, sectoare cu productivitate joasă a muncii, se păstrează în continuare o pondere înaltă a angajaţilor. Creşterea înaltă a preţurilor la produsele alimentare şi tarife depreciază veniturile populaţiei, aşa încât creşterea economică devine nesemnificativă, se mai arată în raport.
La finele anului 2008, experţii economici se aşteaptă ca deficitul balanţei comerciale să depăşească pragul psihologic de 3 miliarde USD. Chivriga constată că ritmul de creştere a importurilor a atins cote ameninţătoare şi ele vor fi în continuare stimulate de evoluţiile curente pe pieţele produselor energetice, consumul sporit al produselor de import şi supraaprecierea valutei naţionale faţă de valuta americană şi cea europeană. Totodată, economistul anticipează în semestrul doi al anului 2008 o creştere spectaculoasă a exportului de produse agro-alimentare.