logo

Profilul candidatului la funcția de primar al municipiului Bălți. Vladimir Rusu


https://www.ipn.md/ro/profilul-candidatului-la-functia-de-primar-al-municipiului-balti-8012_1100218.html

Articolul face parte din ciclul IPN de prezentare a candidaților la funcția de primar al municipiului Bălți în cadrul alegerilor locale generale din 5 noiembrie 2023.

Formațiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate” l-a desemnat pe Vladimir Rusu în calitate de candidat la funcția de primar al municipiului Bălți la alegerile locale din 5 noiembrie. Din 2021 și până în prezent candidatul ocupă funcția de șef al Oficiului teritorial Bălți al Cancelariei de Stat, reprezentantul Guvernului în teritoriu.

Candidatul este născut pe 10 aprilie 1983 și locuiește în municipiul Bălți. În anul 2005 a absolvit Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălţi, Facultatea de Drept. Timp de un an a învățat la cursurile postuniversitare de masterat, specializarea „Drept public”, organizate pe lângă Facultatea de Drept a Universităţii de Stat „Alecu Russo” din Bălţi. În perioada 2005-2009, a făcut studii de doctorat în cadrul fostului Institut de Istorie, Stat şi Drept al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, la specialitatea Drept public, cu specificarea – drept administrativ. Din 2013 până în 2014 a studiat la Facultatea de Formare Continuă a cadrelor didactice şi a celor cu funcții de conducere, în cadrul Universității Pedagogică de Stat „Ion Creangă”.

Începând cu 2005 și până în prezent activează în calitate de lector universitar la Facultatea de Drept și Științe Sociale a Universităţii de Stat „Alecu Russo” din Bălţi. Din luna octombrie 2007 până în februarie 2009 a fost consultant juridic în cadrul „Programului de asistenţă juridică şi informare pentru victimele corupției”. Timp de trei ani a reprezentant în judecata interesele persoanelor din cadrul Clinicii juridice Universitare. În perioada 2011-2013 a fost cercetător științific în cadrul unui proiect instituțional. Din aprilie până în mai 2011 a exercitat funcția de vice-preşedinte al Consiliului Electoral de Circumscripţie din municipiul Bălţi, în cadrul alegerilor locale din 5 iunie 2011. În anii 2018-2020 a ocupat funcția de prodecan la Facultatea de Drept și Științe Sociale.

Din decembrie 2021 este membru al partidului PAS. A fost desemnat vicepreședinte al Biroului Permanent al organizației teritoriale PAS Bălți în aprilie 2022.

Pentru perioada 1 ianuarie 2022-31 decembrie 2022, candidatul declară venituri de peste 241 de mii de lei, o parte dintre care este salariul de la Universitatea de Stat ,,Alecu Russo” din Bălți. Salariul soției este de peste 113 de mii de lei și mai ridică bursă de la Universitatea de Stat ,,Alecu Russo” din Bălți – 9766 de lei. Candidatul deține 1/2 cotă-parte la două terenuri intravilane, ambele fiind dobândite în anul 2020, în valoare de peste 56 de mii de lei fiecare. Vladimir Rusu mai are o 1/2 cotă-parte în două case de locuit, fiecare fiind în valoare de 415207 de lei. Candidatul are și două autoturisme, de 6300 și 2000 de euro.

Potrivit lui Vladimir Rusu, prioritatea echipei sale este să investească în proiecte majore de infrastructură care nu s-au făcut de pe timpul Uniunii Sovietice. Își propune să repare drumurile centrale și secundare și să amenajeze curțile de bloc, să construiască drumul care va conecta cartierul Dacia cu centrul orașului și să efectueze reparații capitale la strada Kiev.

De asemenea, candidatul își propune să reamenajeze corect locurile de parcare, atât pe cele publice, cât și pe cele din zonele rezidențiale. O altă prioritate trasată se referă la lansarea unui incubator de afaceri în oraș. Potrivit lui Vladimir Rusu, vor fi luate măsuri radicale și urgente pentru salvarea de la faliment a întreprinderilor municipale, protejând astfel locurile de muncă ale oamenilor din orașul Bălți. Investirea în grădinițe, școli, centre medicale sunt alte priorități trasate de candidat.

Conform tragerii la sorți, Vladimir Rusu este înscris preliminar cu numărul 1 în buletinul de vot.