logo

Profilul candidatului la funcția de primar al municipiului Bălți. Ion Straciuc


https://www.ipn.md/ro/profilul-candidatului-la-functia-de-primar-al-municipiului-balti-8012_1100003.html

Articolul face parte din ciclul IPN de prezentare a candidaților la funcția de primar al municipiului Bălți în cadrul alegerilor locale generale din 5 noiembrie 2023.

Partidul Acasă Construim Europa l-a desemnat pe Ion Straciuc în calitate de candidat la funcția de primar al municipiului Bălți la alegerile locale din 5 noiembrie. Candidatul este președinte al Organizației Teritoriale PACE din Bălți și secretar general pe zona Nord a partidului.

Ion Straciuc s-a născut în anul 1981 în satul Rădoaia, raionul Sângerei. Locuiește la Bălți din 2004. A absolvit Universitatea Politehnica din Timișoara, a făcut studii de licență în drept la fostul Institut Nistrean de Economie și Drept din Bălți în perioada 2008-2012. Are master în științe politice, pe care l-a obținut la Universitatea de Stat din Moldova, și master în securitatea națională, obținut la aceeași instituție. Până la aderarea la Partidul Acasă Construim Europa anul în 2020, a activat la o companie privată începând cu 2004.

Candidatul este unul din co-fondatorii PACE și membru al Biroului Permanent.

Potrivit informațiilor din spațiul public, numele candidatului a fost menționat în legătură cu cazul „Verde de briliant”. El a fost printre cei patru membri ai PACE implicați într-o acțiune de stropire a vicepreședintelui raionului Sângerei cu verde de briliant în semn de protest împotriva funcționarilor care s-au vaccinat contra COVID-19 înaintea medicilor.

Candidatul declară în ultimul an înaintea alegerilor locale venituri de 367 500 de lei, bani obținuți pentru prestare de servicii. Ion Straciuc deține în proprietate trei terenuri, inclusiv unul pentru construcții.  Candidatul declară o casă dobândită în anul 2017, cu suprafața de 183 de metri pătrați.

Ion Straciuc se angajează, împreună cu echipa, să transforme orașul Bălți în cel mai curat, confortabil și frumos oraș din Moldova. O prioritate anunțată de candidatul PACE ține de crearea primei Stații de Reciclare complete din Moldova, chiar în primul an de activitate, cu ajutorul investițiilor europene. Potrivit lui, datorită arderii deșeurilor menajere la Stația de Reciclare Bălți ar putea apărea posibilitatea de a reduce tarifele pentru termificare cu 20% față de media pe țară.

O altă prioritate se referă la susținerea producătorilor agricoli și industriali locali, dar și a tinerilor antreprenori. Construcția de apeducte, construcția sistemului de canalizare, construcția rețelelor de iluminare, sunt alte promisiuni făcute de candidat, alături de dezvoltarea politicilor sociale, deschiderea unui centru de ghidare în afaceri, creșterea atractivității turistice a orașului.

Conform tragerii la sorți, Ion Straciuc a fost înscris preliminar cu numărul 2 în buletinul de vot.