Profesorul Nicolae Mătcaş la 70 de ani
https://www.ipn.md/ro/profesorul-nicolae-matcas-la-70-de-ani-7967_982220.html
Fostul ministru al educaţiei, profesorul Nicolae Mătcaş a împlinit 70 de ani. La o conferinţă ştiinţifică, desfăşurată vineri, 30 aprilie, cu prilejul acestei aniversări, preşedintele interimar al ţării, Mihai Ghimpu şi premierul Vlad Filat i-au adus lingvistului trandafiri albi în dar, transmite Info-Prim Neo.
În debutul conferinţei ştiinţifice „Şcoala naţională: recuperarea destinului european” ministrului educaţiei, Leonid Bujor, a spus că Nicolae Mătcaş a înfăptuit schimbarea structurală a învăţământului din Moldova prin trecerea la trei trepte de studii: învăţământul primar, gimnazial şi liceal. În aceeaşi perioadă s-a trecut şi la sistemul decimal de apreciere a cunoştinţelor, iar limba română a fost introdusă pentru a fi studiată în toate şcolile din Republica Moldova.
La iniţiativa Colegiului Ministerului Educaţiei, Nicolae Mătcaş a fost distins cu Ordinul Republicii, demers semnat de preşedintele interimar al ţării. Mihai Ghimpu a spus la manifestare că este foarte uşor să vorbeşti la aniversarea unui om „la a cărui biografie nu trebuie să adaugi nimic de la tine”.
La conferinţă a participat şi ambasadorul României la Chişinău. „Nu se recomandă ca un diplomat să-şi dezvăluie vulnerabilitatea, însă nu pot să nu spun că mă simt copleşit de emoţii atunci când trebuie să vorbesc despre Nicolae Mătcaş”, a menţionat Marius Lazurcă. „Cred că titlul de glorie pentru domnia sa nu e cel de ministru, ci acela de profesor, iar când fac această constatare, mă simt mai puţin diplomat şi mai mult student”, a mai spus ambasadorul.
Nicolae Mătcaş s-a născut la 27 aprilie 1940 în satul Crihana Veche, Cahul. În perioada anilor 1990-1994 a fost ministru al ştiinţei şi învăţământului. Din 1995 se stabileşte la Bucureşti. A realizat un imens volum de muncă pe tărâmul ştiinţei şi al educaţiei, editînd şi volume de poezie.
Conferinţa s-a desfăşurat cu susţinerea Ministerului Educaţiei, Casei Limbii Române şi a revistei „Limba Română”.