logo

Profesorul Ion Mereuță susține că este șantajat pentru că apără interesul public


https://www.ipn.md/ro/profesorul-ion-mereuta-sustine-ca-este-santajat-pentru-ca-apara-7967_1036959.html

Profesorul Ion Mereuță, doctor habilitat în medicină, deputat în primul Parlament, acuză că se fac presiuni asupra sa pentru că apără interesul public. Într-o conferință de presă la IPN, profesorul, care este și ex-viceministru al sănătății, susține că totul a început de la o inițiativă legislativă a unui grup de deputați prin care s-a dorit decentralizarea serviciului oncologic, cu intenția de a putea construi un centru oncologic privat, cu investiții străine. Ulterior, acest proiect a fost avizat pozitiv de către Guvern.

„În toată lumea oncologia este controlată de stat. Cancerul ocupă locul 11 în structura morbidității generale, locul doi în structura mortalității populației și locul trei în structura invalidității, dizabilității. Depistarea precoce lasă de dorit – nu mai mult de 35%. Depistarea în stare tardivă alcătuiește în Republica Moldova 27-30%. Și câți oameni mor acasă fără ajutor medical? De aceea statul trebuie să ia asupra sa aceste probleme”, a declarat Ion Mereuță.

Profesorul spune că a organizat numeroase activități, inclusiv mese rotunde cu participarea tuturor oncologilor din Moldova și că aceștia s-au opus vehement ideii descentralizării sistemului. Ulterior a fost înaintată o scrisoare Parlamentului prin care a fost argumentată necesitatea de a moderniza Institutul Oncologic, pentru a păstra sănătatea și pentru a trata acești bolnavi.

Ion Mereuță spune că intențiile grupului cu interese are o legătură și cu evenimentele din februarie 2016, când a fost pornit dosarul cu trucarea achizițiilor publice în medicină, cu reținerea a 17 conducători de instituții medico-sanitare publice, printre care și directorul Institutului Oncologic de atunci. Potrivit profesorului, conform Regulamentului Institutului, dar și a legislației, atribuțiile directorului instituției urmau să fie exercitate de către vicedirectorul pe știință, însă ca urmare a unor modificări la statutul instituției, director interimar a fost desemnat, prin ordinul ministrului sănătății, vicedirectorul medical. Ulterior, spune Ion Mereuță, a urmat o altă etapă de luptă pentru preluarea conducerii Institutului Oncologic.

Profesorul afirmă că, potrivit Regulamentului, în această funcție puteau accede doar persoanele care dețin titlu științific, însă Ministerul Sănătății, împreună cu Guvernul, a schimbat regulile de joc, eliminând aceste cerințe. Prin modificarea Regulamentului s-a inclus o prevedere care prevede că și apatrizii, și cei care nu au cetățenia Republicii Moldova pot ocupa funcții publice. Profesorul spune că, văzând faptul că se dorește introducerea unor persoane din afară la conducerea Institutului Oncologic, s-a adresat în contenciosul administrativ menționând că astfel s-a încălcat legislația, întrucât Institutul Oncologic este parte al Academiei de Științe, având zece laboratoare științifice și în aceste condiții nu poate fi numit un conducător care nu are titlu științific și nu este din domeniu.

Totodată, Ion Mereuță a solicitat suspendarea concursului pentru funcția de director. În pofida acestui fapt, concursul a avut loc chiar a doua zi. Dânsul spune că la concursul pentru ocuparea funcției de director al Institutului Oncologic, a candidat el și fosta ministră a sănătății Larisa Catrinici, care a și fost desemnată învingătoare. Potrivit lui, dânsa nu are competențe în oncologie. „Ce fac ei? – adoptă la Guvern o hotărâre prin care practic transformă Institutul Oncologic în spital pentru ca cineva din afară să nimerească la conducere pentru a semna diferite documente, pentru deetatizarea proprietății institutului și a pământului pentru construcția viitorului centru privat de oncologie pe teritoriul Institutului”, a opinat profesorul. Potrivit lui, de aproape un an cazul nu are o finalitate, iar ședințele de judecată sunt tergiversate.

Mai mult ca atât, Ion Mereuță spune că se fac presiuni asupra sa, inclusiv a fost șantajat pentru ca să-și retragă cererea din judecată. În luna mai, a fost lovit cu un obiect dur de către fratele directoarei Institutului și, deși s-a adresat organelor de drept, spune că nici până în prezent nu a putut obține concluzia medico-legală. Potrivit profesorului, presiunile au continuat și a fost șantajat că va fi eliberat din funcția de șef al Laboratorului științific oncologie generală din cadrul Institutului Oncologic, acreditat la Academia de Științe, și din funcția de șef al Catedrei de Oncologie, Hematologie și Radioterapie. Potrivit lui, aceste lucruri s-au și întâmplat.

„Ce fac ei cu intelectualii Moldovei? Noi nu putem exercita obligațiunile noastre din cauza lor, fiindcă interesul mercantil într-un grup mafiotic este mai mare, decât interesul medical și cel social sau de politică de cadre”, a notat Ion Mereuță. Profesorul spune că nu este împotriva medicinii private, însă, în viziunea sa, segmentul oncologic trebuie să fie gestionat de către stat, astfel încât acesta să fie accesibil pentru toată populația, pentru că oamenii nu au bani să meargă într-o clinică privată, iar cei bogați merg să se trateze în străinătate. Astfel, în opinia sa, miza grupului interesat este să obțină acei bani care rămân în străinătate. Profesorul universitar a reiterat că autoritățile trebuie să concentreze pe dezvoltarea sistemului oncologic de stat, dar nu să satisfacă interesele meschine, neglijând sistemul public accesibil pentru toată populația.