logo

Profesorii din diasporă însușesc modele de predare a limbii române


https://www.ipn.md/ro/profesorii-din-diaspora-insusesc-modele-de-predare-a-limbii-romane-7967_1035239.html

Timp de cinci zile, profesorii din diasporă vor fi instruiți la Chișinău în cadrul unui atelier ce vizează modalitățile de predare a limbii române pentru copiii din diasporă. În cadrul primului atelier de acest gen, organizat de Biroul Relaţii cu Diaspora şi Organizația Internațională pentru Migraţie, va fi prezentat curriculum de predare a limbii române elaborat de către experții Asociației Naționale a Trainerilor Europeni din Moldova.

Mihaela Vatavu, coordonatoarea centrului de instruire „Alunelul” din Padova (Italia), a declarat pentru IPN că atelierul este binevenit, iar intenția de a deschide centre de instruire în diasporă este foarte importantă. Inițial aceasta a pornit de la entuziasmul celor din diasporă, care nu aveau studii pedagogice şi au activat mult timp în bază de voluntariat. „Instruirea care se face acum la Chișinău este foarte importantă deoarece ne oferă posibilitatea de a oferi copiilor instruire de calitate. Mai ales că nu toţi cei care sunt din diasporă și organizează centre educaționale au studii pedagogice. O mână de ajutor este binevenită”, a spus Mihaela Vatavu.

Aceasta a menţionat că pentru cei plecaţi este important să nu uite limba materna, tradițiile, valorile. „Cel mai interesant moment la lecții a fost să găsim pe hartă locul unde copiii şi-au lăsat bunicii şi mulţi dintre ei şi-au amintit şi de rudele, prietenii pe care i-au lăsat în Moldova”, a subliniat Mihaela Vatavu.

Şefa Biroului Relaţii cu Diaspora, Olga Coptu, a spus că proiectul lansat acum un an privind deschiderea centrelor educaționale în diasporă şi a centrelor de excelență ale diasporei este unul de suflet pentru Birou. Centrele educaționale în afara ţării sunt o premieră pentru Moldova şi speră că vor continua să activeze datorită efortului celor din diasporă.

„Am avut ocazia să vizităm câteva dintre centrele educaționale. Trebuie să recunoaştem că există multă dedicație a profesorilor din afara ţării. Sunt copii descendenți ai Republicii Moldova care nu ar şti să vorbească limba română fără efortul depus de ei”, a spus Olga Coptu, care crede că trebuie reînnoită promovarea predării limbii române în diasporă.

Reprezentanta Ministerului Educației, Ludmila Oleinic, a precizat că în urma vizitelor de lucru în Italia, Spania etc. s-au convins de buna organizare a centrelor, iar Ministerul Educației îşi exprimă suportul în realizarea inițiativelor educaționale ale diasporei moldovenești. De asemenea, ministerul susține iniţiativa de perpetuare a limbii române și de cultivare a dragostei faţă de ţară la tânăra generaţie.