Profesorii din Chişinău îşi perfecţionează abilităţile de ghidare profesională a elevilor
https://www.ipn.md/ro/profesorii-din-chisinau-isi-perfectioneaza-abilitatile-de-ghidare-profesionala-a-7967_990018.html
Cadre didactice din 140 de şcoli din Chişinău s-au reunit într-o conferinţă pentru a-şi perfecţiona abilităţile de ghidare în carieră a elevilor. Ministrul educaţiei, Mihail Şleahtiţchi, a declarat în cadrul evenimentului că acesta urmăreşte răspândirea experienţei avansate în activitatea de orientare în carieră a elevilor, promovarea metodologiei contemporane de abordare a activităţii de consiliere şi, nu în ultimul rând, constituirea unei relaţii de colaborare între familie, şcoală, instituţiile statului şi societatea civilă pentru a susţine integrarea absolvenţilor în activitatea socio-economică, transmite Info-Prim Neo.
„Este foarte important ca acei copii care vor veni în instituţiile de învăţământ profesional secundar sau post-secundar să fie conştienţi de faptul că au făcut o alegere corectă şi din acest punct de vedere consilierea în problematica alegerii carierei este una de mare perspectivă”, a menţionat ministrul.
Şefa Direcţiei generale educaţie, tineret şi sport din municipiul Chişinău, Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb, a comunicat că această conferinţă este o activitate anuală. „La vârsta gimnazială copii, în mare măsură, nu ştiu ce să facă, unde să-şi continue studiile în următoarea treaptă şi din acest motiv se duc tot la liceu. Or, menirea acestei activităţi este de a le propune mai multe oportunităţi, şcoli profesionale, colegii etc., unde ar putea să-şi continue activitatea conform aptitudinilor şi calităţilor personale”, a menţionat şefa Direcţiei educaţie.
Directorul Centrului municipal de Informare şi Orientare Profesională, Eugenia Stârcea, a declarat pentru Info-Prim Neo că la conferinţă s-au adunat directori, directori adjuncţi, profesori şi psihologi pentru a aborda diverse aspecte ale ghidării profesionale a elevilor în cadrul a 4 ateliere – „Consilierea individuală”, „Consiliere de grup”, „Consilierea părinţilor” şi „Parteneriatul între instituţiile implicate în ghidarea în carieră”. Pentru viitor se preconizează ca în fiecare raion să fie create centre pentru ghidare profesională, unde elevii ar putea să fie ajutaţi să-şi aleagă profesia potrivită.
Conferinţa „Consilierea în carieră – abordare contemporană” s-a desfăşurat pe 5 mai la un liceu din capitală.