logo

Produse din carne din Moldova, confiscate la frontiera română


https://www.ipn.md/ro/produse-din-carne-din-moldova-confiscate-la-frontiera-romana-7967_1043865.html

Autoritățile din nordul României au luat noi măsuri de protecție la punctele de trecere a frontierei, pentru a evita extinderea virusului de pestă porcină africană în județul Botoșani. Toate produsele alimentare cu care vin cetățenii din Republica Moldova sau din Ucraina sunt confiscate, acestea fiind distruse sub ochii proprietarilor, scrie agenția Mediafax, citată de IPN.

Toate autoturismele care vin din Republica Moldova sau Ucraina, țări unde este confirmată prezența virusului pestei porcine africane, sunt controlate, iar călătorii care încearcă să introducă în țară alimente rămân fără produsele din carne, fie că este vorba despre conserve, produse preparate sau sendvișuri, acestea fiind distruse de autorități, la fața locului.

Conform directorului adjunct al Direcției sanitar veterinare și pentru siguranța alimentelor Botoșani, Ovidiu Airimițoaie, activitatea pe care o desfășoară instituția la punctele de trecerea a frontierei respectă o hotărâre dată de Consiliul Național pentru Situații Speciale de Urgență, care a solicitat introducerea dezinfecției la punctele de intrare în țară.

„Persoanele care intră în țara noastră sunt avertizate să nu aducă produse alimentare, am distribuit și pliante, am pus afișe înainte de intrarea în punctul de frontieră”, a declarat funcționarul român.

Potrivit Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, în Republica Moldova în luna august, focare active de pestă porcină mai erau în localitățile Giurgiulești, Cahul, Comrat și în orașul Vulcănești.