logo

Producţia de seminţe pentru floarea-soarelui şi cereale depăşeşte necesităţile interne


https://www.ipn.md/ro/productia-de-seminte-pentru-floarea-soarelui-si-cereale-depaseste-necesitatile-7966_1007375.html

În Moldova au fost produse în anul curent seminţe pentru floarea-soarelui şi de cereale cu 10% mai mult decât cererea. Astfel, necesitatea de material semincer va fi acoperită de producţia autohtonă. Declaraţiile au fost făcute de ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Vasile Bumacov, în cadrul unui tur pentru presă la „Staţiunea Didactico- Experimentală Chetrosu”, transmite IPN.

Oficialul susţine că în anul curent recolta estimativă de seminţe va constitui 140 de mii de tone. Vasile Bumacov a menţionat că în trecut Moldova era cel mai mare producător de seminţe din statele URSS. Întrucât în ultimii ani acest sector a fost delăsat, s-a cerut modificarea legislaţiei şi aprobarea unei legi privind seminţele. Ministrul a comunicat că acest act reglementează procesul de creştere, recoltare, procesarea şi certificare a seminţelor, iar odată cu adoptarea legii agricultorii vor fi mai puţin expuşi pericolului de a cumpăra seminţe necalitative.

Ministrul agriculturii a ţinut să menţioneze că hibrizii crescuţi în Moldova sunt mai rezistenţi la condiţiile climaterice specifice acestei regiuni, dar şi la dăunători, şi în plus seminţele sunt mai accesibile la preţ. La „Staţiunea Didactico- Experimentală Chetrosu” sunt proiectaţi hibrizi noi, iar studenţii de la Universitatea de Agricultură îşi fac stagiul aici.

Pentru ca agricultorii să cunoască despre seminţele moldoveneşti, Ministerul Agriculturi a lansat o campanie de seminare la această temă. De asemenea, agricultorii au posibilitatea să vadă personal cum se dezvoltă seminţele pe câmpurile demonstrative. În cadrul turului de presă, jurnaliştii au asistat şi la un seminar de acest gen la Olăneşti, Ştefan-Vodă.

Potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, în anul curent inspectorii agenţiei au înregistrat şi au certificat circa 90 mii hectare de producere a materialului semincer.