logo

Producția agricolă va marca un avans de 5% în 2018, expert IDIS


https://www.ipn.md/ro/productia-agricola-va-marca-un-avans-de-5-in-2018-expert-idis-7966_1039178.html

Producția agricolă va marca un avans de 5% în 2018 comparativ cu anul 2017. Prețurile în primul semestru al anului, în special la cereale și fructe, vor fi instabile, dar vor fi mai mari  față de cele înregistrate în semestrul II al anului 2017. Estimările au fost făcute de către Viorel Chivriga, director de programe la IDIS Viitorul, transmite IPN.

În cadrul emisiunii „15 minute de realism economic”, realizată de către IDIS Viitorul în parteneriat cu Radio Europa Liberă, Viorel Chivriga a mai spus că în 2018 și 2019 vor exista riscuri extinse pentru aplicarea cerințelor Acordului de Asociere pe partea agriculturii, dezvoltării regionale și mediului, cauzate de reorganizarea ministerului de resort, căruia îi vor reveni obligațiuni extinse în urma comasării Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare cu Ministerul Mediului și cu subdiviziuni ale Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor.

De asemenea, susține expertul, următorii doi ani, care sunt electorali, ar putea fi marcați de decizii populiste, ezitări în realizarea reformelor dureroase și ingerințe politice în sectorul economic.

Potrivit lui Viorel Chivriga, 2017 pentru agricultură și dezvoltarea rurală este marcat prin rezultate pozitive obținute de agricultori în sectorul vegetal, regresul minor înregistrat în sectorul animalier, creșterea exporturilor de produse agricole și agroalimentare în UE și CSI, reforme instituționale pe partea instituțiilor cu funcții și atribuții în domeniul agricol și dezvoltării rurale, dar și de aplicarea mai multor prevederi ale Acordului de Asociere pe dimensiunea agriculturii și dezvoltării rurale.

În anul 2017, sectorul vegetal a fost cel care a generat creșterea producției agricole. Datele operative indică o recoltă globală în creștere la majoritatea culturilor agricole. Mai mult ca atât, randamentele sunt ridicate al doilea an consecutiv și asta în pofida faptului că, în luna aprilie, hazardurile naturale au afectat suprafețe extinse de culturi agricole în regiunile de centru și sud ale țării, notează expertul.