logo

Producătorii moldoveni trebuie să ţină cont că România este o ţară europeană, ambasador


https://www.ipn.md/ro/producatorii-moldoveni-trebuie-sa-tina-cont-ca-romania-este-o-7965_1014681.html

Ambasada Republicii Moldova la Bucureşti face tot posibilul pentru promovarea produselor moldoveneşti în România, dar producătorii moldoveni nu trebuie să uite că România este o ţară europeană. Declaraţia aparţine ambasadorului Republicii Moldova în România, Iurie Reniţă, şi a fost lansată în cadrul emisiunii „Loc de dialog” de la postul public Radio Moldova, transmite IPN.

„Atunci când vorbim de piaţa românească, vorbim şi de piaţa Uniunii Europene. Astfel, şi piaţa românească se conduce de exigenţele şi standardele Uniunii Europene. Piaţa românească este destul de accesibilă pentru produsele agricole moldoveneşti, doar că acestea trebuie să întrunească normele de calitate impuse de către UE”, a precizat ambasadorul.

Conducătorul misiunii diplomatice moldoveneşti în România a mai spus că pentru promovarea produselor moldoveneşti în România Ambasada organizează expoziţii şi târguri speciale pentru producătorii moldoveni, fiind susţinută şi de către autorităţile de la Bucureşti care sunt disponibile oricând să ajute Republica Moldova. „România a făcut cel mai mult pentru abolirea regimului de vize şi pentru ca Acordul de asociere şi cel de liber schimb să fie semnate. Autorităţile române sunt disponibile să ne ajute şi a cum”, a declarat diplomatul.

Iurie Reniţă a mai spus că misiunea diplomatică pe care o conduce desfăşoară o activitate amplă pentru promovarea imaginii Republicii Moldova prin intermediul altor misiuni diplomatice acreditate în România, un exemplu în acest sens fiind recepţia acordată cu ocazia semnării Acordului de asociere cu UE. În particular, prin intermediul Ambasadei Japoniei la Bucureşti a fost organizată pentru timpul apropiat sosirea la Chişinău a unei delegaţii de oameni de afaceri din această ţară.

Întrebat despre problema transnistreană, Iurie Reniţă a opinat că „noua conjunctură geopolitică care se conturează acum creează premize reale pentru soluţionarea diferendului transnistrean”.

Referitor la aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, ambasadorul susţine că „acesta trebuie să fie un proces ireversibil, deşi este dificil, deoarece, trebuie să recunoaştem că exigenţele care erau valabile acum zece ani, s-au dublat, iar unele chiar s-au triplat”.