Deşi nu se atestă deficit de grâu care ar putea duce la creşterea preţului pâinii, producătorii declară că lucrează în pierdere din cauza devalorizării monedei naţionale şi a majorării tarifelor la resursele energetice. Astfel de informaţii au fost comunicate la şedinţa Comisiei parlamentare economie, buget şi finanţe, care a organizat audieri privind situaţia pe piaţa produselor de panificaţie, transmite IPN.
În şedinţă s-a menţionat că în acest an s-au recoltat 925 de tone de grâu, din care 60% este grâu destinat produselor de panificaţie. Astăzi în ţară nu există deficit de grâu, circa 500 de mii de tone încă se află pe piaţa internă, în condiţiile în care pentru a asigura securitatea alimentară a ţării e nevoie de 300 de mii de tone de grâu.
Cu toate acestea, producătorii de pâine insistă că preţul la produsele de panificaţie trebuie majorat pe motiv că leul s-a devalorizat, iar grâul s-a scumpit de la 2 lei anul trecut la 3 lei anul acesta.
În aceste condiţii, comisia parlamentară a cerut executivului să stabilească un mecanism de subvenţionare a produselor de panificaţie pentru a ajuta păturile social-vulnerabile să facă faţă unor eventuale majorări. Ministerul Economiei şi Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare va stabili cât de curând aceste mecanisme.