Producătorii de legume din R. Moldova sunt iniţiaţi în folosirea surselor alternative de energie
https://www.ipn.md/ro/producatorii-de-legume-din-r-moldova-sunt-initiati-in-folosirea-surselor-alterna-7966_964133.html
Producătorii de legume din R. Moldova sunt iniţiaţi în folosirea surselor alternative de energie în producţia de legume în sere, fapt care ar spori profiturile şi ar asigura piaţa cu legume întreg anul.
Joi, 29 martie, la Chişinău a avut loc cel de-al doilea Forum al Clusterului „Producţia de legume pe teren protejat”. Forul este organizat în cadrul Proiectului USAID de Dezvoltare a Businessului Agricol (PDBA), care prevede asistenţă tehnică pentru producători agricoli şi întreprinderi care activează în domeniul producerii, prelucrării şi comercializării produselor agricole de valoare înaltă.
Şeful Direcţiei generale Tehnologii agroalimentare din cadrul Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, Pintilie Pârvan, a declarat în cadrul Forului că producerea legumelor s-a redus în ultimul timp în RM. Potrivit lui, anual sunt importate circa 16 mii tone de legume, ceea ce este o cantitate mare. Potrivit sursei citate, atât autorităţile, cât şi producătorii ar trebui să depună eforturi susţinute ca această cantitate să fie produsă în RM.
Potrivit lui Pârvan, anul curent, pentru prima dată, autorităţile acordă sprijin producătorilor din această ramură prin scutirea de TVA la importul utilajelor pentru sere. Pentru anul viitor, vor fi alocaţi cca 5 mil. lei în Fondul de susţinere a agriculturii pentru producătorii legumelor în sere. De asemenea, va fi creat un Fond de rezervă pentru material semincer, inclusiv cu seminţe de legume. Totodată, potrivit sursei citate, va fi necesară crearea unei Asociaţii a producătorilor de legume, atât în teren protejat, cât şi în teren deschis, a unui Consiliu de ramură care ar include producători, procesatori, comercianţii, reprezentanţi ai ministerelor abilitate, şi care ar elabora proiecte de protejare a producătorului autohton.
Deoarece resursele energetice sunt destul de scumpe, experţii sfătuiesc producătorii să folosească resurse alternative, precum paiele, crengile de la curăţitul viilor şi livezilor, fapt ce ar spori profitul.
Doctorul în ştiinţe agricole Victor Roşca a declarat că pentru a încălzi un hectar de seră producătorii ar avea nevoie de paie de pe cca 30-35 ha de cereale, lucru realizabil, în condiţiile în care cantităţi mari de resturi vegetale sunt arse inutil în fiecare an. Dacă producătorii ar utiliza biomasa la încălzirea serelor, ar obţine o economie de minimum 35-45% din resursele tradiţionale, spune expertul. Potrivit lui, producătorii nu trebuie să fie reticenţi faţă de utilizarea resurselor alternative pentru că acestea sunt utilizate de mulţi ani de ţări dezvoltate precum Franţa şi Germania.
În cea de-a două parte a zilei, participanţii la Forum efectuează o vizită de studiu în raionul Anenii-Noi şi Ştefan Vodă, unde vor vizita 4 producători de legume în sere care folosesc diferite surse de încălzire.
În prezent, în RM activează peste 15 producători de legume în seră, cel mai mare fiind compania moldo-turcă „Verde Mondial” de la Criuleni. Producţia anuală în seră este de cca 2-3 mii t legume.