logo

Producătorii autohtoni de medicamente vor trebui să se racordeze la standardele UE


https://www.ipn.md/ro/producatorii-autohtoni-de-medicamente-vor-trebui-sa-se-racordeze-la-standardele--7967_1004438.html

Producătorii autohtoni de medicamente au la dispoziţie aproape 7 luni pentru a racorda calitatea preparatelor medicamentoase la cerinţe europene. Standardul va intra în vigoare în luna octombrie a acestui an şi este esenţial în semnarea Acordului de Liber Schimb cu Uniunea Europeană, transmite IPN.

Directorul general al Agenţiei Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, Alexandru Coman, a menţionat, în cadrul Comisiei de control pentru asigurarea securităţii asistenţei farmaceutice şi contracararea importului ilicit de medicamente, că, de la 1 februarie anul curent, pentru producătorii străini care nu deţin standardul de calitate GMP (Good Manufacturing Practice – practica bunei producţii) a fost introdusă restricţia de depunere a dosarelor pentru comercializarea medicamentelor pe piaţa din Republica Moldova. Producătorii autohtoni mai au la dispoziţie câteva luni.

Alexandru Coman a mai specificat că în cazul în care producătorii autohtoni nu vor reuşi să implementeze standardul calităţii GMP în termenul oferit, o parte din medicamente vor trece la categoria de suplimente alimentare. Producătorii nu vor putea însă comercializa aceste medicamente în ţară, ci doar în statele unde nu există  cerinţe de implementare bunei practici de producţii.

În Republica Moldova sunt 28 de producători de medicamente.