Producătorii agricoli solicită subvenţii în sumă de peste 1 mlrd lei, statul le promite doar 300 mln
https://www.ipn.md/ro/producatorii-agricoli-solicita-subventii-in-suma-de-peste-1-mlrd-lei-statul-le-p-7966_978966.html
Producătorii agricoli din Moldova solicită guvernării, pentru anul 2010, să fie creat un fond de subvenţionare în mărime de cel puţin 1 mlrd lei. În acelaşi timp, într-un pachet de propuneri prezentate Guvernului Filat, producătorii revendică achitarea până la sfârşitul anului curent a tuturor datoriilor la subvenţiile prevăzute pentru anul curent.
Este vorba de o suplimentare în sumă de 250 mln lei, care urmează a fi repartizată ţăranilor imediat ce vor fi operate modificările la Bugetul anului 2009, transmite Info-Prim Neo cu referire la un comunicat de presă al Uniunii republicane a asociaţilor producătorilor agricoli „UniAgroProtect”.
În privinţa politicii fiscale, se cere menţinerea în anul viitor a subvenţionării întreprinderilor agricole la achitarea contribuţiilor asigurărilor sociale în mărime de 6 la sută din fondul de retribuire a muncii, a remarcat la o şedinţă a producătorilor agricoli Valeriu Bulgari, preşedintele UniAgroProtect.
Pentru anul 2010 se solicită stabilirea cotei reduse a TVA la comercializarea producţiei agricole (5-7%) sau menţinerea cotei standard (20%) cu condiţia calculării sumelor TVA fără achitarea acestora. UniAgroProtect propune, de asemenea, eliminarea tuturor restricţiilor la exportul producţiei agricole şi simplificarea la maximum a procedurilor de export.
Prezent în cadrul reuniunii producătorilor agricoli, vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al economiei, a declarat că, în linii mari, propunerile producătorilor agricoli sunt binevenite. Totodată, ministrul a spus că solicitările, preponderent cele legate de finanţare şi de facilităţi, ar trebuie abordate în contextul unei situaţii reale.
Ministrul economiei, dar şi reprezentanţi altor ministere prezenţi la dezbateri, au optat în cele din urmă pentru stabilirea unei cote a TVA pentru agricultură în mărime de 8%, iar fondul pentru subvenţionarea agriculturii - în mărime de circa 300 mln lei.
Guvernul a mai asigurat că pe lângă cele 300 mln lei care sunt exclusiv contribuţii bugetare, agricultorii vor beneficia şi de alte finanţări în cadrul unui şir de proiecte sprijinite din exterior.