Transparency International – Moldova, membră a Platformei Naţionale a Forumului Societăţii Civile a Parteneriatului Estic, a consultat fermieri în cadrul proiectului „Susţinerea participării democratice a fermierilor şi producătorilor alimentari în procesul decizional în contextul DCFTA (Zona de comerţ liber cu UE)”. Cei mai mulţi dintre ei au invocat accesul limitat la informaţii, dar şi dificultăţi în obţinerea certificatelor de export, transmite IPN.
În proces au fost implicaţi mai mulţi experţi. Unul dintre ei, Mariana Rufa, director executiv la Asociaţia Businessului European a comunicat, joi, în cadrul unei mese rotunde, că aproape toţi fermierii cu care a vorbit şi-au exprimat dorinţa de a participa la cât mai multe seminare informative privind accesul pe pieţele din UE, dar şi procedurile vamale aplicate.
Fermierii s-au plâns pe accesul scăzut la transportul internaţional şi faptul că multe companii nu pot presta acest serviciu. O altă problemă invocată este cea legată de subvenţii. Mariana Rufa a subliniat că mai mulţi agricultori declară că procedura de acordare a subvenţiilor nu este transparentă, este prea greoaie, sunt cerute mult prea multe certificate, iar gospodăriile ţărăneşti şi întreprinderile mici practic nu au acces la fondurile de subvenţionare. Mulţi tineri, care au revenit de peste hotare şi au decis să deschidă o afacere agricolă în Moldova, se plâng că statul nu are prevăzut un fond pentru agricultorii începători, aşa cum au văzut ei în statele UE.
Ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Ion Sula, prezent la eveniment, a spus că Zona de comerţ liber cu UE aduce multe beneficii agricultorilor, dar aceştia trebuie să se manifeste mai activ, să caute parteneri pe pieţele UE. „Obţinerea dreptului de a accesa piaţa UE cu 500 de milioane de consumatori deschide mai multe oportunităţi pentru agricultori. Dar să nu uităm de competitivitate. Doar dacă vom fi competitivi vom avea succes pe această piaţă. Autorităţile depun eforturi să modernizeze agricultura, dar şi să reducă importul de mărfuri care pot fi produse aici”, a spus oficialul.
Lilia Caraşciuc, directorul Transparency International – Moldova, a comunicat că în cadrul proiectului au fost organizate 19 seminare în diferite raioane ale ţării, cu participarea a peste 500 de producători agricoli.